"Cooperarea internaţională este o mare resursă pentru soluţionarea cazurilor", a declarat Cristian Tancov, ofiţer de informaţii în investigarea criminalităţii informatice din România, care a vorbit la ”Kaspersky Security Analyst Summit” ce a avut loc în intervalul 1-5 februarie, la Cancun, potrivit website-ului menţionat. El a subliniat că Serviciul Secret al SUA şi FBI-ul au lucrat la unele cazuri împreună cu autorităţile române. “Infractorii cibernetici români nu îi vizează pe români – cea mai mare parte a victimelor sunt în SUA şi în ultima vreme în Asia, Australia şi Rusia”, a spus Tancov.

Oficialii din domeniul aplicării legii la nivel mondial au detectat de cinci ori mai multe încălcări în 2011 comparativ cu 2010, în conformitate cu noile date publicate de raportul Trustwave: circa 33% dintre organizaţiile-victime ale încălcării datelor au fost alertate cu privire la soarta lor, comparativ cu 7% în 2010. Potrivit Trustwave, acest lucru se datorează în principal muncii Serviciului Secret american, Interpolului, Poliţiei Federale australiene şi ”Serious Organised Crime Agency (SOCA) din Marea Britanie.

Interpol intenţionează să creeze o prezenţă online securizată pentru aplicarea legii, care să conlucreze în plan mondial, ca parte din viitorul ”Interpol Global Complex”, în curs de realizare în Singapore şi programat să se deschidă în 2014.

Potrivit lui Michael Moran, director care răspunde de securitatea cibernetică şi criminalitatea informatică pentru Interpol, cheia în combaterea criminalităţii informatice este ca agenţiile din întreaga lume să facă schimb de informaţii.

Potrivit raportului Trustwave, doar 16% dintre organizaţiile-victime au fost în măsură să detecteze că au fost atacate de hackeri anul trecut. Alte 84% nu au aflat până când entităţi din afară, cum ar fi organisme de aplicare a legii şi de reglementare, nu le-au alertat. În aceste cazuri, atacatorii au fost din interiorul reţelei organizaţiei-victimă pentru o medie de 173,5 zile înainte de a fi reperate.
Sursa: Agerpres