Astfel, începând de la 1 octombrie, prevederile care se vor aplica şi angajaţilor din penitenciare vizează majorarea cu 10% a cuantumului brut al salariilor de funcţie ale poliţiştilor din Ministerul Afacerilor Interne şi unităţile/instituţiile/structurile aflate în subordinea sa, cu excepţia celui care a beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016. De asemenea, de la aceeaşi dată se va aplica şi majorarea cu 15% a cuantumului brut al salariilor de bază ale personalului civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, cu excepţia personalului civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţiile aflate în subordinea sa, precum şi a celui care a beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016. 

Nu în ultimul rând, majorările acordate personalului din cadrul instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională se aplică la salariul de bază/solda de baza/salariul de funcţie cuvenit/cuvenită, al cărui/carei cuantum nu poate fi mai mic decât salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plată, şi se adaugă la acesta/aceasta. 

"Săptămâna aceasta proiectul ar trebui să intre în Guvern după cum ne-a informat ministrul Justiţiei", precizează sindicaliştii. 

În data de 1 august, sindicatele din penitenciare au declanşat acţiuni de protest, din cauza condiţiilor de muncă şi a lipsei de personal din penitenciare, ulterior fiind angajate discuţii cu premierul şi cu autorităţile pentru rezolvarea problemelor din sistem.

AGERPRES