Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a dat undă verde pentru vaccinarea copiilor cu Moderna. Agenția a anunțat, vineri, că recomandă extinderea utilizării vaccinului anti-COVID produs de Moderna (numit în prezent Spikevax) pentru imunizarea copiilor cu vârste între 12 și 17 ani în Uniunea Europeană.

Acest vaccin este deja autorizat în UE pentru imunizarea adulților. Ca și în cazul adulților, vor fi două doze. Este vorba de doza inițială și rapelul prin injecție intramusculară, la distanță de patru săptămâni.

Potrivit informațiilor de pe site-ul EMA, efectele vaccinului au fost analizate în cadrul unui studiu care a implicat 3.732 de copii cu vârste între 12 și 17 ani.Studiul a arătat că vaccinul produce la minorii de peste 12 ani un răspuns imunitar măsurat prin nivelul de anticorpi care este similar celui constatat la adulții cu vârste între 18 și 25 de ani.

Câți copii s-au îmbolnăvit după vaccinarea cu Moderna

Din cei 2.163 de copii care au fost vaccinați, niciunul nu a dezvoltat boala. Altor 1.073 de copii li s-a administrat o injecție placebo. Dintre aceștia, patru s-au îmbolnăvit.

Agenția nu a estimat riscul de pericardită și miocardită la copiii vaccinați cu Moderna.  Pe baza acestor rezultate, EMA a concluzionat că eficacitatea la copii a produsului Moderna este similară cu cea din cazul adulților. Efectele secundare sunt similare celor constatate la adulți. E vorba de durere și umflarea locului injecției, oboseală, dureri de cap, dureri musculare și articulare, ganglioni limfatici măriți, frisoane, greață, stări de vomă și febră.

Efectele sunt ușoare sau moderate și se atenuează în câteva zile de la vaccinare.

Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman notează că, urmare a numărului limitat de copii implicați în studiu, nu au fost depistate noi efecte secundare neobișnuite și nici nu a fost estimat riscul unor alte efecte deja cunoscute precum miocardita (inflamarea mușchiului inimii) sau pericardita (inflamarea membranei care înconjoară inima).