Victorie importantă în instanţă pentru afaceristul Valentin Vişoiu. Cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis dispunerea restituirii către omul de afaceri a sumei de 7.929.967 lei, achitate în baza unei decizii de impunere a ANAF.

Vişoiu a învins ANAF în instanţă

Detalii soluţie: Respinge recursul formulat de pârâta Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Juridică împotriva sentinţei civile nr. 5082 din 5 decembrie 2018 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat.

Admite recursul formulat de reclamantul Vişoiu Valentin împotriva sentinţei civile nr. 2105 din 26.06.2018 Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi în rejudecare, admite cererea reclamantului.

Dispune restituirea sumei de 7.929.967 lei achitate în baza deciziei de impunere anulate . Obligă recurenta pârâtă la plata către reclamant a sumei de 8.321 lei reprezentând cheltuieli de judecată în recurs. Definitivă. Pronunţată astăzi, 3 iunie 2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

În 2017, Valentin Vișoiu, care deține firma Conarg, a fost supus unui control al ANAF, având ca obiect impozitul pe venituri din alte surse pentru anul 2011, an în care el încheiase un contract de cesiune de creanță constând în transmiterea dreptului la măsuri reparatorii prin echivalent privind un teren din București.

Inspectorii fiscali susțineau că obiectul contractului de cesiune se încadra în categoria veniturilor impozabile din alte surse, așa că au emis o decizie de impunere.

Valentin Vișoiu a susținut în fața instanței că, în cazul său, au fost încălcate dispozițiile Codului fiscal în vigoare la data încheierii contractului de cesiune de creanță, întrucât abia la nivelul anului 2013 a fost reglementată, în mod expres, în categoria veniturilor impozabile din alte surse, cesiunea de creanță.

Instanța i-a dat dreptate și a stabilit că acea categorie de venituri, care ar fi revenit titularilor aflați în evidenta Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, în calitatea acestora de persoane îndreptățite potrivit legii sau moștenitorii lor legali urmare a emiterii titlurilor de plată, nu era impozabilă la data plății prețului contractelor de cesiune de drepturi.

Vişoiu, alt proces cu miză imensă

Valentin Vișoiu mai este implicat şi în procesul în care Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a introdus acțiune în civil și solicită despăgubiri de 375.050.942 de lei, adică aproape 78 de milioane de euro.

Suma este solicitată de ANRP de la Valentin Vișoiu, Florin Șerban Barbu, Gheorghe Adrian Manole, de la fostul vicepreședinte ANRP, Theodor Cătălin Nicolescu și de la expertul evaluator, Alexandru-Florin Hanu. Ultimii doi au fost găsiți vinovați și condamnați la ani grei de închisoare de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În acel dosar de restituire, aflat acum pe rolul Tribunalului București, patronul firmei Conarg, Valentin Vişoiu, a cumpărat cu 2,7 milioane de euro drepturile litigioase asupra unui teren de peste 20 de hectare din sectorul 3 al Capitalei.

Apoi, terenul a fost evaluat la peste 377 de milioane de lei, adică peste 78 de milioane de euro, bani pe care i-a plătit ANRP-ul către cei 3. Astfel, banii au fost împărțiți în felul următor: Vişoiu Valentin (cotă de 71%), Manole Gheorghe Adrian (cotă de 12%) şi Barbu Florin Şerban (cotă de 17%).

Mai mult, Valentin Vișoiu a fost condamnat în primă instanță la 7 ani şi 8 luni de închisoare în dosarul de corupție Publitrans pentru dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Dosarul de corupție este legat de contractul de achiziție, în perioada în care primar al Piteștiului era Tudor Pendiuc, a 80 de autobuze de către SC Publitrans 2000 SA, societate ce asigura transportul public local în oraș, conform justnews.ro.

Sursa foto INQUAM / Octav Ganea