Alexei Merkushkin, președintele comitetului de organizare a meciurilor disputate în cadrul Campionatului Mondial (CM) de Fotbal în micul oraș Saransk din Mordovia este mândru de realizările oamenilor aflați în subordinea sa. Pe noul stadion Mordovia Arena sunt așteptați jucători, fani și oficiali din Columbia, Danemarca, Iran, Japonia, Panama, Peru, Portugalia și Tunisia. Ba chiar și faimosul actor francez Gérard Depardieu care, după ce a primit pașaport rus de la președintele Putin, și-a stabilit domiciliul în Mordovia. „Întreaga lume se uită la noi. Campionatul va avea un efect economic major asupra zonei noastre”, declară sigur pe el Merkushkin. Doar că nici oficialul rus și nici altcineva dintre cei implicați în organizarea evenimentului nu poate spune care va fi acest efect major. Mordovia Arena este un exemplu clar al investițiilor făcute fără prea multă logică, doar cu speranța de a atrage turiști pe perioada Campionatului Mondial și, eventual, ceva investitori ulterior. Noul stadion a costat circa 300 de milioane de euro, la care se adaugă alte câteva milioane cheltuiți pentru modernizarea infrastructurii rutiere și a micului aeroport din Saransk. Toate acestea strict pentru cele patru meciuri care se vor disputa în Mordovia pentru că, mai apoi, utilitatea arenei cu 44.000 de locuri este greu de intuit. E drept că Saransk are echipă de fotbal – FC Mordovia – dar ea evoluează în liga a doua din Rusia și nu a adunat niciodată la stadion atâția spectatori. Nici nu ar avea de unde dacă punem în ecuație faptul că întregul oraș are o populație de doar 300.000 de locuitori.

 

500 de kilometri către est, se află și noul stadion din Samara, oraș mult mai mare decât Saransk – circa 1,1 milioane de locuitori – și cu o echipă de fotbal care se zbate în coada clasamentului primei ligi ruse. Nici aici logica unui stadion cu totul nou, de 45.000 de locuri, care a costat 250 de milioane de euro, nu este ușor de găsit. Iar astfel de situații se repetă în majoritatea orașelor în care autoritățile ruse au investit, pentru a putea găzdui un Campionat Mondial, nu mai puțin de 11,2 miliarde de euro.

Rețetă financiară eronată

În state precum Marea Britanie, Germania, Italia, Franța sau Spania, un Campionat Mondial de fotbal poate genera creșteri economice majore și venituri impresionante. Asta pentru că stadioanele cu dimensiuni croite pe măsura impusă de FIFA există deja, deci investițiile sunt făcute doar în modernizări, dar, mai ales, pentru că întregul fenomen denumit „fotbal” din aceste state este gândit de la zero pentru a genera profit. În schimb, în țări precum ultimele gazde ale competiției – Brazilia (2014) și Africa de Sud în (2010) – și acum în Rusia, lipsa infrastructurii, corupția și fotbalul fără un model financiar bine pus la punct poate duce la un rezultat economic dezastruos.

 

Alături de noile stadioane din Saransk și Samara, cel din Kaliningrad este un alt exemplu de clacul economic deficitar. Încă de anul trecut guvernatorul regiunii, Anton Alikhanov, a solicitat președintelui Vladimir Putin asistență pentru întreținerea stadionului din Kaliningrad după FIFA World Cup 2018. Conform Deutsche Welle, după doar câteva săptămâni, președintele rus a solicitat guvernului să găsească resurse pentru acoperirea costurilor operaționale pentru șapte dintre cele 11 stadioane construite pentru Campionatul Mondial de Fotbal.

Planurile inițiale ale organizatorilor ruși ai CM din acest an lăsau toată povara financiară a întreținerii noilor stadioane pe umerii autorităților locale, însă acest lucru s-a dovedit rapid imposibil pentru că sumele anuale necesare, calculate în funcție de zonă, sunt între 2,6 și 6,5 milioane de euro. Sume imposibil de acoperit pentru cel puțin șapte dintre orașele în care s-au costruit stadioane noi. Mai ales că multe dintre ele nici măcar nu au cluburi de fotbal în prima ligă rusă. La meciurile acestor echipe cu greu sunt vândute mai mult de 5.000 de bilete și nici chiar echipele din primul eșalon nu reușesc de multe ori să adune 10.000 de spectatori. În acest context, și cu spectrul unor cheltuieli anuale totale de două miliarde de ruble (27 mil. euro) la nivelul întregii federații ruse, autoritățile centrale vor trebui să caute soluții. Idei care nici acum, după debutul FIFA World Cup 2018, nu au apărut. Asta în ciuda faptului că analiștii PricewaterhouseCoopers au arătat oficialilor ruși exemplul britanic al pregătirilor pentru Olimpiada de Vară din 2012. Londra era pregătită, cu ani înaintea evenimentului, pentru a utiliza facilitățile nou-construite după încheierea jocurilor olimpice.

 

Culmea, în ciuda investițiilor totale estimate la circa 11,2 miliarde de euro, Rusia nu va beneficia de o creștere economică majoră generată de Campionatul Mondial. Un raport Moody`s dat publicității la finalul lunii mai arăta că efectele economice pozitive generate de eveniment vor fi de scurtă durată, iar impactul va fi extrem de mic asupra unei economii ruse cu dimensiuni considerabile. „Nu ne așteptăm ca CM 2018 să aducă o contribuție semnificativă la creștere economică”, a declarat Kristin Lindow, Senior Vice President la Moody`s. Ea a menționat însă că o mare parte dintre efectele pozitive au avut deja loc în perioada construcției stadioanelor și infrastructurii asociate. Aceasta din urmă va continua să genereze venituri pentru autoritățile locale grație șoselelor, mijloacelor de transport și clădirilor modernizate.

Totodată, un studiu realizat chiar de guvernul rus menționează efecte pozitive majore asupra Produsului Intern Brut al Rusiei. Acesta ar putea crește cu sume curpinse între 22 mld. euro și 26 mld. euro în cei zece ani cuprinși între 2013 și 2023.

 

2,5 milioane de bilete

Până în ziua primului meci al FIFA World Cup 2018 au fost vândute, conform forului european, circa 2,5 milioane de bilete. Începute în septembrie 2017, vânzările de bilete vor continua cu așa-numitele „last minute sales” până pe 15 iulie. Deocamdată, cele mai multe bilete au fost achiziționate de fani ruși, aproape 1 milion, americani (cca. 90.000), brazilieni (75.000) și columbieni (65.000).

3,2 miliarde de oameni au urmărit măcar un minut din meciurile Campionatului Mondial din 2014, adică aproape jumătate din populația planetei

892 de euro a fost prețul celui mai scump bilet pentru finala de la Moscova. Cel mai ieftin a costat 85 de euro. Rușii pot obține bilete „last minute” cu doar 19 euro.

 

38 milioane de euro va încasa câștigătoarea turneului, echipa de pe locul secund primind 28 mil. euro. Trecerea de faza grupelor garantează 8 mil. euro

Cifrele FIFA World Cup 2018

21 de ediții ale Campionatului Mondial de fotbal, inclusiv cel din Rusia, au avut loc până acum

736 de jucători au fost acreditați la FIFA World Cup 2018. Dintre aceștia 200 au jucat la ediții anterioare, iar unul – Rafa Marquez – chiar la alte patru ediții

53 dintre jucătorii echipelor prezente în Rusia au marcat goluri la alte ediții ale Campionatului Mondial

1,08 mld. euro este valoarea lotului Franței, pe următoarele locuri în clasamentul valorii echipelor fiind Spania (1,04 mld. euro) și Brazilia (952 mil. euro).

45 de ani are cel mai în vârstă jucător, Essam El-Hadary

28 de ani este vârsta medie a jucătorilor prezenți la FIFA World Cup 2018

 

16 jucători ajunși la turneul final fac din Manchester City echipa cel mai bine reprezentată. Alți 15 vin de la Real Madrid și 14 de la FC Barcelona

Bine de știut

  • Este penultimul turneu final cu 32 de echipe. Din 2026 vor fi 48 de echipe
  • Distanța dintre cel mai estic stadion (Kaliningrad) și cel mai vestic (Ekateringurg) este egală cu cea dintre Londra și Moscova, 2.424 km
  • Germanul Thomas Müller este jucătorul prezent la World Cup 2018 cu cele mai multe goluri (10) și pase de gol (6)
  • Toate Cupele Mondiale au fost cucerite de antrenori având acceași naționalitate cu echipa
  • Rusia (nu URSS) nu a trecut niciodată de faza grupelor
  • Islanda este cea mai mică țară prezentă la Campionatul Mondial (334.000 locuitori)
  • Echipa SUA nu s-a calificat la turneu, dar Fox Sports a plătit 324 mil. euro pentru drepturile de transmisie, iar 90.000 de fani au cumpărat bilete. Unii dintre ei au ajuns în Rusia cu eșarfe pe care scrie „Neînvinși. Nu poți pierde dacă nu joci”.
  • Este prima dată când un turneu final se desfășioară pe două continente, Europa și Asia
  • Luzhniki este cel mai mare stadion al FIFA World Cup 2018. Stadionul din Moscova are 80.000 de locuri
  • Moscova este singurul oraș care pune la dispoziția Cupei Mondiale două stadioane, Luzhniki și Spartak