‘Ceea ce s-a întâmplat arată cum merge PIB-ul. În ţara asta, prea puţini oameni muncesc. Avem cel mai mic număr de salariaţi, la mia de locuitori, care muncesc, din toată Uniunea Europeană. Munca nu dă roadele pe care le aşteptăm cu toţii. Până când munca nu se va schimba, până când munca nu se va regenera, ne vom plimba prin cifre din acestea de 0,1 – 0,2’, a spus Vasilescu, la Realitatea TV, explicând cauzele scăderii PIB, pentru două trimestre consecutiv.

Adrian Vasilescu a subliniat că este nicio legătură între cursul de schimb şi ceea ce s-a întâmplat cu PIB-ul, ci aceasta are legătură cu ceea ce se întâmplă în lumea largă în economie.

‘La sfârşitul anului, când s-a tras linie, a ieşit o creştere de 2,5 la sută, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeanpă. În comparaţie cu ceea ce s-a întâmplat, vedem, pe dinamică, la sfârşitul trimestrului unu, minus 0,1, care cu minus 0,2, la finalul trimestrului precedent, înseamnă recesiune, dar este o recesiune statistică, spun eu. Şi anume, trimestrul unu din acest an, pe care îl comparăm cu trimestrul unu din anul trecut, vedem creşteri cu plus 0,3 pe serie brută şi plus 0,8 pe serie ajustată, care arată că, în comparaţie cu anul trecut, PIB-ul a crescut’, a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Vasilescu a reafirmat că ‘leul se dovedeşte mai rezistent decât monedele din ţările vecine’ şi a respins o conexiune între creşterile de preţuri şi inflaţia prognozată pentru septembrie, când este previzionat un puseu inflaţionist.

‘De trei ori spun apăsat, Nu. Guvernatorul BNR a spus clar că vom fi în faţa unui paradox. Vom vedea creşteri de inflaţie, fără creşteri de preţuri. Va fi un efect statistic care va duce inflaţia în sus’, a spus consilierul guvernatorului Mugur Isărescu.

Potrivit datelor estimate, anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică, Produsul Intern Brut al României în trimestrul I din 2012 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV din 2011 (date ajustate sezonier). În aceste condiţii, ţara a intrat în recesiune tehnică întrucât a consemnat două trimestre consecutiv de scădere a Produsului Intern Brut.

Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2011, PIB a înregistrat o creştere cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier.

Prognoza interimară de primăvară publicată de Comisia Naţională de Prognoză arată că România va încheia anul 2012 cu o creştere a economiei de 1,7%, Produsul Intern Brut fiind estimat la 609,6 miliarde de lei.

Potrivit şefului misiunii Fondului Monetar Internaţional, Jeffrey Franks, economia românească va înregistra un avans de 1,5% în acest an, în scădere faţă de ultimele previziuni ale instituţiei care indicau o creştere a Produsului Intern Brut de 1,8% în 2012.
SURSA: Agerpres