Adrian Câciu anunță 10 miliarde de euro pentru IMM-uri

Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat miercuri că România are în acest moment la dispoziție 10 miliarde de euro pentru IMM-uri. Din această sumă, „7 miliarde de euro sunt deja pe masă, în joc”. El susține că restul vor fi disponibili pentru IMM-uri până la mijlocul lui 2024.

„România are la dispoziţie în acest moment pentru Întreprindere Mici şi Mijlocii 10 miliarde de euro. Din acestea, 7 miliarde de euro sunt deja pe masă, în joc, dacă vreţi să spun aşa, în sensul că apelurile sunt lansate. 7 miliarde de euro, 70% din suma disponibilă României, de fapt disponibilă mediului de afaceri. (…)

Ceea ce noi ne dorim este ca până la jumătatea anului 2024, toţi banii disponibili sau alocaţi României pentru IMM-uri să fie la dispoziţia dumneavoastră, să fie angajamentele încheiate, contractele încheiate, evaluările finalizate”, a declarat Câciu.

În acest context, el a cerut ajutorul mediului de afaceri. Ministrul dorește să încheie absorbţia aferentă cadrului financiar 2021-2027 în 2027. Tocmai de aceea îi invită pe antreprenori la masa dialogului pentru a găsi „soluții de simplificare, digitalizare”.

„Dar aici voi veni cu o solicitare. Nu vreau ca ministrul Fondurilor Europene din 2029 să vorbească despre cum închide absorbţia aferentă cadrului financiar 2021-2027 şi n-o să poată să facă singur, decât împreună cu dumneavoastră. Aş vrea ca această absorbţie să se încheie în 2027.

Şi putem să o facem, dacă stăm la masa dialogului şi găsim acele soluţii de simplificare, de digitalizare, de a aduce banii acolo unde sunt multiplicatori, acolo unde realizează plus valoare, valoare adăugată, de a o duce către dezvoltare reală şi nu către neapărat o ajustare conjuncturală pentru nevoi sociale. Uşa mea este deschisă non-stop. Biroul meu întotdeauna este deschis, iar eu sunt un om deschis dialogului”, a spus el.

Deficitul se construieşte pe investiţii

Ministrul le-a comunicat oamenilor de afaceri că nimeni din domeniul gestionării fondurilor europene nu va mai furniza servicii de consultanță în sectorul privat dacă se află într-o funcție publică, menționând o situație specifică întâlnită în instituția pe care o conduce.

„Trebuie să spun şi lucrul acesta, pentru că vreau să închid o situaţie care s-a întâmplat şi astăzi la ministerul pe care îl coordonez.

Nimeni din zona aceasta a fondurilor europene, atâta timp cât este funcţia publică, nu va mai face consultanţă în mediul privat şi va trebui să aleagă dacă va continua funcţia publică şi îşi face serviciul public pentru care este plătit sau vine la dumneavoastră şi dumneavoastră o să beneficiaţi de expertiza unor cetăţeni bine calificaţi. (…)

Rezilienţa economiei româneşti nu vine din statistici, vine din munca dumneavoastră, iar afacerile sunt pentru oameni curajoşi”, a mai spus Adrian Câciu.

În final, el a subliniat că în acest an s-a discutat foarte mult despre deficit, dar puțini au remarcat că acest deficit este generat în principal de investiții. Ministrul anunță o schimbare a mecanismului în privința producerii deficitului.

Despre acest subiect al deficitului, el a precizat că „anul acesta deficitul se construieşte pe investiţii. N-am văzut comentatorii spunând despre deficit că se construieşte pe investiţii. Orice carte de economie ne spune că dezvoltarea se face până la urmă pe deficit, pe credit. Companiile se împrumută pentru a se dezvolta, pentru a realiza investiţii noi. Da, nu este bine ca deficitul să se facă pe consum. S-a schimbat acest mecanism”, a adăugat ministrul.