Autoritatea pentru Digitalizarea României și Asociația ANIS au semnat un protocol de colaborare pentru a promova proiecte de digitalizare la nivel național. Inițiativa vizează crearea unui cadru de cooperare între administrație și industrie. Colaborarea se desfășoară prin Consiliul Național pentru Transformare Digitală. Scopul comun este susținerea unor politici și proiecte care accelerează Digitalizare în România.
ADR și ANIS au semnat un parteneriat pentru digitalizare
Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) au semnat astăzi un protocol de colaborare pentru a promova cooperarea în domeniul transformării digitale și a derula activități comune prin intermediul Consiliului Național de Transformare Digitală, pentru a atinge obiectivele Comisiei Europene stabilite prin programul Deceniul Digital 2030.
„Uniunea Europeană acționează sistematic pentru a își consolida poziția de lider în domeniul digital, prin promovarea unor politici digitale incluzive și durabile, în serviciul cetățenilor și mediului de afaceri. România, ca parte a familiei europene, și-a asumat transformarea digitală ca proiect de țară și ne aflăm în plin proces de implementare a tehnologiilor emergente în administrația publică”, a declarat Dragoș Vlad, președintele ADR.
“Digitalizarea României nu poate avea loc decât printr-un efort comun și coordonat între autorități, industrie și societate. Prin acest protocol de colaborare cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, ANIS își reconfirmă rolul de partener strategic pentru autoritățile publice, cu scopul de a susține accelerarea reformelor digitale și valorificarea potențialului tehnologic al țării noastre, în linie cu țintele europene asumate pentru 2030” a declarat Edward Crețescu, președintele ANIS.
Programul „Calea către deceniul digital”, digitalizare responsabilă

Programul „Calea către deceniul digital”, adoptat de CE prin Decizia nr. 2022/2481 la 8 decembrie 2022, stabilește obiectivele digitale concrete pe care UE și statele sale membre urmăresc să le atingă până la sfârșitul deceniului în patru domenii:
- consolidarea competențelor digitale și a educației digitale
- infrastructuri digitale securizate și sustenabile
- transformarea digitală a întreprinderilor
- digitalizarea serviciilor publice.
“Consiliul Național pentru Transformare Digitală va avea o primă reuniune anul acesta în următoarele săptămâni. Reuniunea este dedicată stabilirii noilor grupuri de lucru tematice. Protocolul semnat astăzi ne permite să aducem la aceeași masă reprezentanții industriei românești și invităm toți stakeholderii pentru a dezbate temele de interes în domeniul transfomării digitale a administrației publice și a mediului privat.
ADR își dorește ca viitoarele grupuri de lucru să reunească specialiștI în domeniile tehnologiilor emergente, ale dezvoltării competențelor digitale și din celelalte arii ale transformării digitale”, a declarat Alexandra Chivu, vicepreședintă ADR și coordonator CNTD.
ADR și ANIS se vor consulta şi vor coopera în digitalizare
ADR și ANIS se vor consulta şi vor coopera în cadrul Consiliului Național pentru Transformare Digitală în următoarele activități de interes comun:
- promovarea și monitorizarea gradului de transparență decizională în procesul de transformare digitală;
- schimb de opinii și informări privind stadiul demersurilor și îmbunătățirea propunerilor de politici publice și reglementări în domeniul transformării digitale în vederea elaborării de studii și metrici de monitorizare și evaluare;
- participare la sesiuni comune de experți în marja domeniilor Deceniului Digital 2030 desfășurate de către ANIS, în măsura în care acestea sunt aliniate cu agenda ADR;
- participare la întruniri periodice ale reprezentanților părților în cadrul activităților grupurilor de lucru în cadrul CNTD, respectiv, atunci cândsituația impune, pentru discutarea, analizarea și emiterea de puncte de vedere pe topici prioritare dezbătute în cadrul Consiliului;
- expertiză tehnică și resurse umane pentru a duce la îndeplinire activități comune din agenda grupurior de lucru CNTD în vederea îndeplinirii obiectivelor Planului național de acțiune privind Deceniul Digital 2030;
- facilitarea transferului de cunoștințe și bune practici în materie de transformare digitală din alte state membre are Uniunii Europene, prin intermediul rețelelor internaționale din care ANIS este parte, în măsura în care dispune de expertiza aferentă;
- participarea reciprocă la inițiative în materie de comunicare publică și/sau cursuri de formare în domeniul transformării digitale a întreprinderilor, în măsura în care acestea sunt aliniate cu agenda părților.
CNTD are rolul de a facilita implicarea tuturor actorilor interesați
Consiliul Naţional pentru Transformare Digitală este o structură participativă stat-privat-mediu academic pentru realizarea transformării digitale a României.
CNTD are rolul de a facilita implicarea tuturor actorilor interesați — instituții publice, reprezentanți ai companiilor de profil, ai camerelor de comerț și industrie, ai partenerilor sociali, ai organizațiilor neguvernamentale ale mediului de afaceri din sectorul digital, ai mediului academic, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior sau ai institutelor de cercetare cu activitate în domeniul digital — în dezbaterea propunerilor și a măsurilor care au scopul de a contribui la transformarea digitală a economiei și societății românești, în linia direcțiilor de acțiune europene.