Conform informațiilor transmise de OMS, numărul de persoane noi infectate cu Sars-CoV-2 a scăzut cu 19% comparativ cu numărul raportat săptămânile anterioare. De altfel, numărul de noi decese COVID-19 a rămas similar cu procentul de săptămâna trecută.

În şase regiuni diferite ale OMS au fost raportate peste 16 milioane de noi persoane infectate cu Sars-CoV-2 şi sub 75.000 de noi pierderi de vieţi omeneşti.

Cazurile de COVID-19 au început să scadă în februarie

În ultima săptămână din ianuarie, epidemia de coronavirus a atins un nivel record, fiind înregistrate peste 22 de milioane de oameni contaminați cu Sars-Cov-2, potrivit Agerpres. Însă, din februarie, cifrele au început să scadă treptat.

Reamintim că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat şi o creştere constantă a sub-variantei BA.2 a Omicron, care se transmite rapid. Sub-varianta BA.2 a Omicron a reprezentat peste o cincime din toate cazurile de COVID-19 raportate la nivel global la începutul lui februarie.

Conform OMS, BA.2 se răspândește rapid în ţările cu o pantă ascendentă a numărului de persoane infectate cu Omicron, dar şi în țările în care s-a înregistrat o scădere a oamenilor contaminați cu tulpina sud-africană.

Avertisment de la OMS! Omicron face ravagii în Europa de Est

Reamintim că, recent, directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, a spus că un nou val de infectări cu Omicron se îndreaptă către estul Europei. Acesta a făcut un apel ferm către autorități europene să intensifice eforturile de vaccinare împotriva COVID-19, relatează Reuters.

Hans Klug susține că în ultimele două săptămâni, cazurile noi de COVID-19 s-au dublat în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Rusia şi Ucraina. Declarațiile sale vin în contextul în care, la momentul actual, diverse ţări europene, printre care Cehia, Polonia și România, au anunţat o relaxare a restricţiilor sanitare în martie, dacă numărul zilnic de infectări cu coronavirus se menţine scăzut.

OMS se opune măsurilor de relaxare

Hans Klug a adăugat că situația actuală este îngrijorătoare și că este împotriva eliminării restricțiilor sanitare.

„În faţa valului Omicron, şi a variantei Delta care circulă în continuare în estul Europei, situaţia este îngrijorătoare şi nu este momentul ridicării măsurilor despre care ştim că contribuie la reducerea răspândirii COVID-19″, a spus Hans Kluge.