Adio, centrale de apartament

Adio, centrale de apartament! Potrivit Departamentului pentru Energie al SUA, încălzirea spațiilor de locuit reprezintă 45% din factura medie de energie a unui american.

Pompele de căldură, care funcționează ca sisteme de încălzire iarna și ca aparate de aer condiționat vara, au început să devină tot mai apreciate.

Sistemele de încălzire care utilizează combustibili fosili pot atinge o eficiență de până la 98%, în timp ce pompele de căldură pot fi eficiente între 200 și 540%, deoarece transferă căldură, în loc să o genereze. Deoarece folosesc mai puțină electricitate și nu funcționează cu combustibili fosili, sunt o modalitate de a limita emisiile.

Dar, dacă nu știați, există și varianta  pompelor de căldură în miniatură.

Ce este o mini-pompă de căldură?

Numită și micro-pompă de căldură, acesta este un aparat care funcționează pe aceleași principii ca un aparat de aer condiționat. Adică funcționează la fel ca pompele de căldură, încălzind casa prin atragerea căldurii din aerul exterior sau din pământ și apoi transferând căldura în interior (sau răcind-o prin transferul de căldură în exterior), arată Thecooldown.

Mini-pompele de căldură au două stiluri principale: unități de ferestre (asemănătoare unităților de aer condiționat pentru ferestre) și unități de rulare care se conectează la o fereastră sau la aerisire cu un furtun.  Unitățile portabile sunt ideale pentru spațiile închiriate în care nu aveți voie să instalați o fereastră, sau în lunile reci – când doriți să puteți muta pompa de căldură dintr-o cameră în alta.

Important: mini-pompele de căldură sunt diferite de mini-pompele de căldură split, care necesită o instalare permanentă și, în general, costă mai mult.

calorifer
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum pot economisi bani cu o mini-pompă de căldură

Deoarece pompele de căldură transferă căldura, în loc să o genereze direct,  folosesc mai puțină energie pentru a produce aceeași schimbare de temperatură precum un sistem de încălzire tradițional. Asta înseamnă că, de multe ori, puteți folosi pompa de căldură în loc de sistemul tradițional de încălzire, obținând aceleași rezultate cu bani mai puțini.

Este posibil ca o mini pompă de căldură să nu fie la fel de puternică precum sistemul centralizat de încălzire.

Dacă doriți să creșteți temperatura sau să încălziți un spațiu mai mare, ar putea fi necesar să le folosiți pe amândouă.

De asemenea, mini-pompele nu funcționează la fel de bine când temperatura este aproape de îngheț.

Dacă utilizați o mini-pompă de căldură pentru a completa celelalte echipamente de încălzire, puteți reduce substanțial factura la energie.

Majoritatea modelelor comercializate în SUA costă doar câteva sute de dolari.

Cum funcționează pompele de căldură

Majoritatea pompelor de căldură arată ca o unitate mare de aer condiționat, care se fixează în exteriorul casei.

O pompă de căldură funcționează pe același principiu ca un frigider. De asemenea, are o eficiență energetică ridicată.

Energia pe care o consumă o pompă de căldură este mult mai mică, în comparație cu metodele tradiționale de încălzire:

  • centralele termice
  • caloriferele electrice

În 2021, aproximativ 4 milioane de pompe de căldură au fost instalate în SUA, față de 1,7 milioane în 2012.

În Europa se înregistrează o situație similară. Vânzările de pompe de căldură au crescut în 2021:

  • cu 28% în Germania
  • cu 60% în Polonia