Potrivit Climate Crisis, site care analizează toate progresele în materie de schimbări climatice, Bill Gates, fondatorul celei mai importante companii de software din istorie și un renumit filantrop, susține că știe multe despre schimbările climatice.

Recent, el a declarat pentru CNBC: „Din fericire, am făcut destule progrese încât nu vom avea cazuri extreme, precum încălzirea de 4 grade Celsius. Din păcate, probabil că vom rata chiar și obiectivul de 2 grade”.

Vorbind la conferința COP28 despre climă, Gates a spus că, în mod sigur, „paharul este pe jumătate plin” atunci când vine vorba de criza climatică și este optimist că summit-ul de la Dubai ar putea contribui la promovarea progresului.

Gates nu este nici expert în climă, nici în sănătate, dar îi place să vorbească

Dar Bill Gates nu este nici expert în climă, nici om de știință care lucrează în principal la probleme legate de schimbările climatice.

Ca și în cazul altor probleme nevralgice, precum vaccinurile, pentru care Fundația Bill & Melinda Gates oferă miliarde de dolari, Gates nu este nici un expert în domeniul sănătății. Este bine informat pentru că are acces la mulți dintre cei mai buni oameni din lume care studiază aceste probleme tot timpul. Cu siguranță, acești specialiști nu au nevoie ca Bill Gates să vorbească în numele lor.

Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius, spun oamenii de știință, după peste un secol de ardere a combustibililor fosili, precum și de energie și utilizare inegală și nesustenabilă a terenurilor.

Ca și în cazul lui Gates, nici pe Jeff Bezos nu-l recomandă vocea și talentul

Oficialii francezi nu sunt de acord cu pragul de 4°C. Ministrul Mediului, Christophe Béchu, a declarat pentru Euronews că guvernul său a început să se pregătească pentru acea zi. El a adăugat că Franța a decis să se alăture pesimiștilor schimbărilor climatice. Și este doar un exemplu al faptului că oamenii care știu mai multe despre schimbările climatice decât miliardarul Bill Gates au opinii diferite.

Gates nu este singurul miliardar care finanțează proiecte de încetinire a schimbărilor climatice. De exemplu, Jeff Bezos a creat „Bezos Earth Fund”, care va cheltui 10 miliarde de dolari pentru proiecte climatice înainte de sfârșitul deceniului. Bezos vorbește și el despre criza climatică, dar, ca și în cazul lui Gates, nu-l recomandă nici vocea, nici talentul.

Ei sunt „Miliardarii de carbon”

Gates și Bezos nu vorbesc niciodată despre contribuțiile reale ale miliardarilor la criza climatică. În urmă cu doar un an, Oxfam a lansat studiul „Miliardarii de carbon”. „Oxfam a calculat că amprenta anuală de carbon a investițiilor a doar 125 dintre cei mai bogați miliardari este echivalentă cu emisiile de carbon ale Franței, o națiune care numără 67 de milioane de oameni”.

Gates a călătorit la COP28 cu un avion privat

Într-un articol de opinie din The New York Times, Bill Gates a scris: „Dacă zburați cu un avion privat, așa cum fac eu, vă puteți permite costul suplimentar al combustibilului durabil pentru avioane, produs din culturi cu emisii scăzute de carbon și deșeuri”. Dar, susține ziarul american, dacă i-ar fi păsat ce criza climatică, ar fi rămas acasă.