Violeta Alexandru, anunțul momentului pentru toți pensionarii. Fostul ministru al Muncii transmite că pensiile nu vor scădea și ar trebui recalculate cât mai repede, astfel încât să crească de la 1 ianuarie 2022.

De asemenea, aceasta a vorbit și despre problema sporurilor pe care le încasează funcționarii, susținând că singurul spor cu care sunt de acord liberalii este cel de performanță.

Violeta Alexandru, anunțul momentului pentru toți pensionarii

Violeta Alexandru a explicat că informațiile conform cărora pensiile vor scădea după recalculare nu sunt reale, deoarece legea nu permite acest lucru.

„Nu vor scădea, scrie foarte clar în lege că în situația în care s-ar ajunge la un rezultat mai mic decât ce primește persoana în acest moment va rămâne cu pensia în plată, în niciun caz nu va scădea.

Este necesar un anunț și o clarificare în perioada următoare. Trebuie să înțelegem că pensiile trebuie să crească, cum e normal, de la 1 ianuarie, nu din mai, nu din iunie din nici o alta luna, ci de la 1 ianuarie, astfel încât oamenii să știe pe ce se pot baza.

Pe de altă parte, fostul ministru a subliniat necesitatea tranșării de urgență a problemei sporurilor, deoarece și-au pierdut scopul pentru care au fost gândite și au devenit majorări salariale mascate, acordate aproape necondiționat.

Dorința noastră este să dăm salariul corect, corelat cu performanța. Mă îndoiesc de faptul că acesta se acorda în instituții. Acesta ar trebui să fie singurul spor, e necesar să ne orientăm către evaluarea performanței într-o instituție”, a declarat Violeta Alexandru la Realitatea Plus.

Adevărata bombă a pensiilor

Zilele trecute, în decursul săptămânii care se încheie astăzi, Capital a realizat un sondaj legat de majorarea pensiilor. Pentru că părerea politicienilor am tot auzit-o, am vrut să vedem și ce cred românii despre majorarea pensiilor. La sondajul realizat exclusiv de capital.ro au răspuns peste 17.000 de români.

Astfel, întrebarea sondajului derulat în exclusivitate a fost: Credeți că pensiile trebuie majorate chiar dacă nu sunt bani la buget?

Rezultatele sunt spectaculoase: 85% dintre cei 17.574 de respondenți , așadar o majoritate covârșitoare, au răspuns că da, pensiile sunt prea mici. Astfel, nu mai puțini de 15.000 de participanți la sondaj sunt de părere că pensiile trebuie majorate chiar cu prețul împrumuturilor mai mari.

De partea cealaltă, doar 2477 de români au răspuns că pensiile trebuie mărite doar dacă ne permitem acest lucru, adică 15% dintre cei care au participat la sondaj.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea