De la o digestie îmbunătățită la o absorbție eficientă a nutrienților, murăturile oferă o serie de avantaje, potrivit HindustanTimes.

Nutriționiștii spun că murăturile sporesc sănătatea intestinului, dacă sunt puse la apă cu sare. Bacteriile sănătoase care se dezvoltă în timp ce se murează ajută la buna funcționare a sistemului digestiv. În ciuda popularității de care se bucură, există o mulțime de beneficii mai puțin cunoscute pe care le aduc organismului aceste alimente fermentate.

Fermentația îmbunătățește sistemul imunitar și flora intestinală

„În timpul fermentației componentele alimentare, cum ar fi carbohidrații, de exemplu glucoza, sunt procesate în acizi organici, gaze, alcool și alte substanțe prin acțiunea drojdiei și a altor microorganisme. Alimentele fermentate au aromă, textură și aspect interesant și distinctive. Mulți oameni devin din ce în ce mai conștienți de potențialele beneficii nutriționale ale alimentelor fermentate. O metodă tradițională de conservare a alimentelor, cunoscută sub numele de fermentație, nu doar că prelungește durata de valabilitate a alimentelor, ci îmbunătățește și conținutul nutrițional”, spune dieteticianul Azhar Ali Sayed.

El a adăugat că fermentația îmbunătățește sistemul imunitar și flora intestinală, ceea ce ajută la prevenirea inflamației, care poate provoca de la cancer la diabet și până la boli neurodegenerative. ”Legumele, fructele, cerealele, produse lactate, carnea, leguminoasele, nucile și semințele sunt doar câteva dintre alimentele care pot fi fermentate. Deoarece alimentele fermentate sunt adesea bogate în prebiotice și probiotice, au beneficii considerabile pentru sănătate”, susține el.

Beneficiile alimentelor fermentate

Azhar Ali Sayed a explicat care sunt beneficiile introducerii alimentelor fermentate în dietă.

1. Majoritatea alimentelor fermentate furnizează bacterii care pot avea proprietăți probiotice. Aceste bacterii pot îmbunătăți sănătatea digestivă, echilibrează bacteriile din stomac și pot trata orice probleme digestive.

2. O parte dintre zaharurile și amidonurile naturale sunt descompuse de anumite bacterii, făcând ca alimentele să fie mai ușor de digerat.

3. Unii nutrienți devin biodisponibili prin fermentare, făcându-i mai ușor de absorbit de către organism. Acest lucru se datorează faptului că unele substanțe, cum ar fi acidul fitic prezent în leguminoase pot să ne împiedice să absorbim anumiți nutrienți(fierul și zincul). Acești „antinutrienți” sunt eliminați în timpul fermentației, permițându-ne să beneficiem de conținutul lor nutrițional.

4. Ameliorează crampele musculare și hidratează organismul. Potrivit unui studiu publicat în Medicine & Science, zeama de murături ameliorează crampele musculare. De asemenea, ajută la hidratarea organismului în timpul exercițiilor fizice.

Sodiul și potasiul din zeama de murături sunt electroliții pe care îi pierdem atunci când transpirăm. Și mai important este că zeama de la murături nu conține grăsimi. Dacă vreți să slăbiți, zeama de murături este o opțiune mai bună. Potrivit unui studiu din Bioscience, ”Biotechnology, and Biochemistry”, zeama de la murături ajută la slăbit, dacă este consumată zilnic.