Odată cu trecerea anilor, corpul uman devine mai vulnerabil la afecțiuni cronice precum bolile de inimă, diabet și cancer. Din acest motiv, este mai mult decât important să avem o dietă cât mai sănătoasă pe măsură ce îmbătrânim.

Deși suntem conștienți de efectele consumului de alimente fast-food sau de excesul de dulciuri, la fel de important este să evaluăm calitatea proteinelor consumate zilnic. Și, cu siguranță, carnea procesată este unul dintre cei mai mari inamici, atunci când vine vorba de problemele de sănătate ale inimii și creierului, potrivit Shefinds.

Carnea procesată, unul dintre cele mai nocive alimente

Potrivit CDC, afecțiunile cardiace reprezintă principala cauza de deces în SUA. Dacă factorii genetici și anumite medicamente le pot agrava, problemele cardiace pot fi exacerbate și de dietă. Carnea procesată este unul dintre cele mai nocive alimente pentru sănătatea inimii. Mai multe detalii despre modul în care aceste cărnuri procesate pot dăuna sănătății, mai ales după vârsta de 40 de ani, a oferit medicul cardiolog Raed Bargout dintr-un spital din Atlanta.

Cresc riscul de evenimente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord și AVC

„Mezelurile și alte produse din carne procesate se află în fruntea listei cu alimente care pot crește riscul de evenimente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord și accident vascular cerebral”, spune doctorul Raed Bargout. Șunca, salamurile și alte produse din carne procesată pot dăuna grav sănătății inimii.

„Pe lângă faptul că sunt o bombă cu grăsimi saturate, ceea ce duce la probleme cardiovasculare, colesterol ridicat sau creștere în greutate, majoritatea porcilor primesc doze mari de antibiotice pentru a-i menține în viață înainte de a fi sacrificați”, subliniază el. În plus, majoritatea acestor mezeluri au un conținut excesiv de sodiu, dăunător inimii. Excesul de sodiu poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Și conservele sunt la fel de rele

Ca și alimentele procesate, conservele pot avea, de asemenea, un impact grav asupra sănătății inimii. Chiar dacă sunt convenabile ca preț și durează mult timp, medicul cardiolog avertizează că, dincolo de anumite beneficii, conservele, chiar și cele de ton extrem de populare, pot duce la probleme cardiace.

„Multe alimente conservate conțin Bisfenol-A (BPA), o substanță chimică despre care se știe că provoacă perturbări hormonale și care a fost legată de multe probleme de sănătate”, explică el.

O altă problemă majoră cu alimentele conservate este faptul că, de obicei, își pierd mult din valoarea lor nutritivă când sunt conservate. Sunt pline de aditivi nocivi, zahăr și sodiu. De exemplu, deși tonul conține acizi grași omega-3, buni pentru inimă, atunci când este conservat, își pierde majoritatea nutrienților „Deoarece conservarea implică în mod obișnuit căldură mare, vitaminele solubile în apă pot fi pierdute, deoarece unele vitamine sunt sensibile la căldură”, spune acesta.

Ce variante avem

În loc de mezeluri și alte conserve de carne sau de pește, cel mai bine ar fi să alegem carne integrală, slabă, care oferă multe proteine ​​și nutrienți fără aditivi. De exemplu, dacă ne plac conservele de ton, ar fi ideal să cumpărăm ton proaspăt și să-l gătim acasă. Astfel, putem obține toate grăsimile și vitaminele sănătoase din acest pește. În loc de mezeluri, ar trebui să gătim o friptură de pui sau de vită.