Recent, Laura Codruţa Kovesi a vorbit deschis pentru cotidianul francez L’Equipe despre o pasiune din adolescență. Nimeni nu ar fi ghicit vreodată că temuta procuroare ar fi fost o iubitoare a sportului. Aceasta a practicat baschetul în trecut.

„Baschetul este cel mai frumos sport. Eram foarte activă, foarte energică, baschetul m-a disciplinat, m-a învățat ce înseamnă dreptatea și cum nu trebuie niciodată să abandonezi”, a spus ea la SportED Talks.

Kovesi, salt uriaș de pe terenul de baschet în Parchetul European

În articolul respectiv, ziarul francez a lăudat-o pe politiciancă româncă pentru realizările sale profesioanale. Jurnalistul Christophe Larcher a denumit evoluția drept „de pe parchet la Parchet”, subliniind astfel asaltul său de pe terenul de joc la Parchetul Uniunii Europene.

„Acum recuperează miliardele de euro din fonduri europene, din TVA sau din diverse ajutoare luate fraudulos. Însă între 7 și 22 de ani a fost o baschetbalistă înverșunată.”, a spus Kovesi.

Surprinzător este că Laura Codruța Kovesi nu a jucat baschet amator. Din potrivă, la 16 ani și 1,80 m înâlțime, aceasta juca la CSȘ Mediaș, fiind campioana națională a categoriei sale. Kovesi a reușit să câștige o medalie de argint la Europeanul de cadete din 1989, când România s-a înclinat la limită (57-58) în fața Cehoslovaciei.

Lăudată de francezi și acuzată de furt de români, marți, 11 ianuarie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a solicita, din nou, SIIJ-ului să finalizeze dosarul penal al Laurei Codruța Kovesi. Această decizie a fost pronunțată oficial după ce Kovesi a depus o contestație în care susținea că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) lungește ancheta deschisă încă din 2018.

Răsturnare de situație pentru Kovesi! ICCJ obligă SIIJ să-i finalizeze dosarul

Un judecător a admis contestația depusă de Laura Codruța Kovesi, actuala șefă a Parchetului European, și a stabilit ca acest dosar penal să fie finalizat până la 1 aprilie 2022. Drept urmare, procuroarea care se ocupă de acest caz trebuie să emită o decizie finală, fie de clasare a cauzei, fie de trimitere în judecată.

Acest caz a fost deschis de procuroarea Adina Florea care o acuză pe Laura Codruța Kovesi de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în România a lui Nicolae Popa, fostul director al Fondului Național de Investiții (FNI).