Un studiu recent, realizat de Institutul Pasteur, ne arată care sunt locurile cu cel mai mare risc de infectare cu noul tip de coronavirus. Astfel, potrivit studiului, cele mai multe infectări cu coronavirus au loc în familie, aproximativ 63%

Institutul Pasteur a făcut publice rezultatele parțiale ale unui studiu care vizează locul și modul în care este transmis coronavirusul. Potrivit datelor publicate, contaminările au loc, în principal, în mediul familial (63% din cazuri). “Mesele organizate atât în ​​mediul privat, cât și în cel profesional, sunt cel mai frecvent raportate ca fiind la originea acestor infectări”, a explicat Institutul Pasteur.

De asemenea, călătoriile în străinătate sunt asociate cu un risc crescut de infecție, de 53%. Telemunca este o modalitate eficientă de protecție în fața riscului de contaminare, conform studiului.

Ce risc de infectare există în locurile publice?

Primele rezultate ale studiului, realizat de Institutul Pasteur,  arată că locurile publice nu reprezintă un risc atât de ridicat. Asta, binînțeles, dacă sunt respectate măsurile privind purtarea măștilor sanitare și cele de distanțare, relatează  publicația BFMTV.

În acest sens, magazinele, școlile, lăcașurile de cult sau chiar saloanele de coafură nu prezintă un risc crescut de infecție, conform studiului. Același lucru este valabil și pentru transportul public sau practicarea sporturilor în aer liber, cu respectarea acelorași condiții. Aici, pot fi respectate atât purtarea măștii, cât și regulile de distanțare.

Totuși, nu același lucru se poate spune însă despre restaurante, baruri sau sălile de sport.

Potrivit studiului, 45%, dintre persoanele pozitive cunosc persoana care le-a infectat. Una dintre problemele constatate este că oamenii nu se izolează de la primele simptome, ci așteaptă rezultatul testului. Toate aceste rezultate ar putea fi diferite în funcție de diversele tulpini de virus – britanică, sud-africană și braziliană.

Studiul a fost realizat între 1 octombrie 2020 și 31 ianuarie 2021 și a inclus 77.208 de participanți cu infecție acută cu SARS-CoV-2.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim