Cartofii prăjiți sunt preferații noștri, ai tuturor. Sunt simplu de făcut, nu necesită multă pregătire în bucătorie și în plus nici nu costă enorm. Avem nevoie doar de cartofi și ulei, sare și piper. Eventual, de o bucățică de brănză rasă. Bineînțeles, că și ketchapul și maioneza sunt binevenite în combinația mai sus amintită.

Toate acestea înseamnă însă un număr enorm de calorii. Poate că nu toți știați, dar numărul mare de calorii nu este dat însă de cartofi, ci de uleiul în care ei se prăjesc.

Spre exemplu, cartofii prăjiți făcuți în casă, în tigaie, pe aragaz, sunt mult mai indicați față de cei de la fastfood, preparați în friteuză. O singură lingură de ulei are aproximativ 120 de calorii. Deci, la doar o lingură de ulei la cartofii noștri, vom avea 197 de calorii la 100 de grame. Trebuie însă avut în vedere că niciodată nu vom folosi doar o singură lingură de ulei în tigaie, deci numărul de calorii va crește considerabil.

Rețeta de cartofi prăjiți cu de trei ori mai puține calorii

De cele mai multe ori, suntem încântați când, la restaurant, primim o porție considerabilă de cartofi prajiți ca și garnură. Însă, o porție de cartofi prăjiți de 200 de grame de la restaurant are, în medie, 578 de calorii. În schimb, o porție de cartofi prăjiți cu brânză de 150 de grame de la restaurant are, în medie, 389 de calorii. În cazul în care porția este mai mare, de 200 de grame, atunci vorbim, în medie, 518 calorii.

Cum putem însă să scădem considerabil numărul de calorii. Există o rețetă care nu va da niciodată greș. Modul de prepare este următorul: cartofii se curăță de coajă și se taie  „pai”. Apoi se condimentează după gust și în loc să îi scufundăm în baia de ulei, îi punem într-o tavă, pe hârtie de copt și îi dăm la cuptor. temperatura trebuie să fie de 180 grade. După aproximativ 30 minute, porția noastră de cartofi este gata. Nu numai că nu se va simți nicio diferență la gust, dar vor avea și de trei ori mai puține calorii.