Motivaţia gestului lui Soros o reprezintă noua legislaţie americană, ce obligă fondurile de investiţii mai mari de 150 mil. dolari să dea publicităţii date despre investitori, angajaţi şi activele pe care le administrează, conform scrisorii trimise către investitori.

“Până acum ne-am bazat pe anumite excepţii care ne dădeau voie să păstrăm activitatea confidenţială, iar astea le-a permis acţionarilor din afară a căror interese erau aliniate cu cele ale familiei să rămână în Quantum (Quantum este fondul cel mai cunoscut din imperiul lui Soros – n.r.).

Cum poate fi însă citită scrisoarea printre rânduri?

Puţini ştiu însă că George Soros deţine cel mai puternic fond speculativ de investiţii din toate timpurile.

Conform unui clasament al fondurilor speculative, Quantum Endowment Fund a realizat, din 1973, un profit net care a intrat în buzunarele clienților săi, de 35 de miliarde de dolari.

Soros este cunoscut în lumea fondurilor speculative ca fiind investitorul cu cel mai mare apetit pentru risc, reuşind să facă bani doar din speculații, acele "inginerii financiare" pe care dacă știi să le faci, te ajută practic să faci bani din nimic.

Pistolarul capitalismului

"Când George Soros a închiriat un birou nou în Central Park din Manhattan, în anul 1973, pentru fondul său de investiții, era considerat un pistolar de neegalat al capitalismului modern. Acum, Soros reprezintă "the grand old man" într-o industrie matură în care pistolarii nu mai sunt bineveniți", scriu cei de la Financial Times, care arată că "noul șerif din oraș", Securities and Exchange Commission, nu vede cu ochi buni fondurile de investiții nereglementate în niciun fel.

Fondul de investiții al lui Soros era capabil să scoată bani din pariuri pe absolut orice: valute, acțiuni ale băncilor sau aur, iar acum există tendința autorităților de a strânge de gât tot mai mult capitalismul sălbatic, în cadrul căruia poți face bani adevărați din speculații împotriva lirei sterline sau a monedei Thailandei, o țară în care Soros este considerat persona non grata. La începutul anilor ’90, Soros deținea jumătate din activele totale ale fondurilor speculative. Acum, deși în cifre absolute, valoarea fondului a ajuns la 25 de miliarde de dolari, Quantum nu mai reprezintă nici măcar un sfert din industrie.  

Lui Soros i-a plăcut capitalismul sălbatic. Familiei Rothschild, la fel

Fondurilor care fac pariuri riscante nu le plac regulile noi și, în general, regulile. Exemplul cel mai evident este momentul în care Stan Druckenmiller, un foarte apropiat al lui Soros și-a închis fondul de investiții după reforma Dodd-Frank de anul trecut.  

Conform scrisorii trimise investitorilor, Soros nu a dorit să-și înscrie fondul speculativ la Securities and Exchange Commission, regulatorul financiar american.

Miliardarul american George Soros a deschis fondul său de investiții împreună cu Jim Rogers. Deși nu se cunosc acționarii acestui fond, unele informații arată că banii cu care a fost deschis aparțin familiei Rothschild și unor oameni bogați din Europa.  

Ieșirea lui Soros semnalează începutul unei ere negre pentru fondurile speculative, scrie analistul financiar Mike Foster. Un alt deţinător de hedge fund, Carl Icahn, şi-a închis de curând fondul argumentând că nu doreşte să fie arătat cu degetul pentru o eventuală criză ce va urma.

Cele mai cunoscute speculații valutare ale lui Soros

1. Lira sterlină

Punctul culminant al carierei de speculator a lui George Soros a fost în 1992. El a reuşit să câştige un miliard de dolari într-o singură zi – „Miercurea Neagră“, 16 septembrie 1992 – pariind împotriva lirei sterline şi a Băncii Angliei.

Soros a forţat practic banca centrală britanică să scoată lira sterlină din sistemul european al cursurilor de schimb pentru a evita un dezastru economic.

2. Criza financiară din Asia

Soros a fost acuzat de faptul că a fost cel care a orchestrat criza financiară din 1997 care a avut loc în Asia, moment în care monedele unor state precum Thailanda și Malaezia s-au prăbușit.
În cadrul unui scandal cu ample implicații antisemite, Mahathir bin Mohamad, premierul de atunci al Malaeziei, l-a acuzat pe Soros pentru dezastrul financiar din Asia.