În România, adulți care nu sunt înregistrați ca având alte boli grave mor în urma infecției cu noul coronavirus.

Sunt acele persoane care în bilanțurile zilnice prezentate oficial sunt trecute ca neavând comorbidități.

Puțini români își verifică starea de sănătate

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a explicat care sunt cele trei situații în urma cărora se poate ajunge la decesul adulților aparent sănătoși.

Totodată, ea a explicat și ce înseamnă „aparent sănătos”, în contextul în care, în România, numărul celor care își verifică starea de sănătate constant este redus.

„Virusul de la început și-a arătat un polimorfism privind diferite sisteme pe care le atacă și prin diferite efecte care pot duce la manifestări diferite.

Sunt trei situații pentru care adulții aparent sănătoși fac forme grave de coronavirus și mor. În primul rând, virusul se manifestă în furtuna antinflamatorie, care duce la manifestările violente care nu mai răspund la tratament.

Sau, oamenii ajung prea târziu la spital, iar schemele terapeutice nu mai sunt eficiente. Chiar dacă se aplică tot ce este eficient ca tratament în această boală, persoana nu răspunde.”, a spus expertul în sănătate publică, potrivit digi24.ro.

Adulții sănătoși care cred că nu li se poate întâmpla nimic

”În al doilea rând, trebuie avut în vedere că în cazul unei mari părți a adulților aparent sănătoși, supravegherea stării de sănătate privind bolile cronice nu e cea mai bună.

Avem adulți aparent sănătoși, care, în realitate, au afecțiuni cardio-vasculare, diabet, boli supraponderale.

Chiar dacă nu sunt diagnosticate, aceste afecțiuni există și, pe acest teren, infecția are alte forme de manifestare, astfel că pacientul răspunde mult mai greu la tratament.

Apoi, mai sunt adulții sănătoși care cred că nu li se poate întâmpla nimic, cei care tratează cu indiferență manifestările sau le pun pe seama altor afecțiuni și ajung prea târziu la tratament”, a adăugat Ioana Stăncel.