Adevăratul motiv pentru care apar reacții adverse în urma vaccinării anti-COVID. Totul a ieșit la iveală. Este impresionant

Mai precis, studiul de la Beth Israel Deaconess Medical Center arată că efectele secundare sunt mai puțin frecvente decât cred oamenii. Studiul relevă că pacienții care au primit vaccinul au raportat un număr mare de reacții adverse, iar acest lucru poate fi atribuit efectului placebo, scrie ABC News.

Concluzia a fost luată după ce oamenii de știință au examinat 12 studii privind siguranța vaccinurilor – ei au comparat ratele de efecte secundare raportate între cei care au primit injectarea placebo și cei care au primit vaccinul real.

În urma examinării s-a descoperit că, după prima injecție, două treimi din oameni au prezentat efecte secundare (dureri de cap și oboseală – atribuite efectului placebo). De asemenea, oamenii de știință mai spun că aproape un sfert dintre oameni au acuzat dureri de braț, atribuită și ea efectului placebo.

Doctorul William Schaffner, profesor de medicină preventivă și boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt, spune că efectul placebo este bine cunoscut în rândul oamenilor de știință și că este important de investigat atunci când se dezvoltă vaccinuri și medicamente, adăugând că puterea minții umane nu ar trebui niciodată subestimată.

Efectele placebo au scăzut după cea de-a doua administrare

Studiul a mai scos la iveală faptul că efectele secundare atribuite efectului placebo au scăzut în cantitate după ce persoanelor studiate li s-a administrat și cea de-a doua doză.

Potrivit unui interviu realizat de sursa anterior citată, experții spun că mai mulți oameni ar putea fi încurajați să se vaccineze dacă ar ști că efectele secundare pe are le pot avea nu sunt atât de comune precum cred ei.

„Cu cât oamenii au mai multe informații, cu atât pot să-și identifice și să-și gestioneze mai bine simptomele”, a spus dr. Simone Wildes, medic în boli infecțioase la South Shore Health. „Acest lucru i-ar putea ajuta și pe cei care sunt reticenți să se vaccineze”.