Anunțul momentului despre booster-ul vaccinurilor. La ce efecte secundare trebuie să vă așteptați

După cum se știe, mulți dintre cei care s-au vaccinat până acum cu unul dintre vaccinurile existente au raportat diferite reacții adverse. Și se pare că există o explicație.

Mulți oameni au raportat diferite efecte secundare ale vaccinurilor, majoritatea după cele două doze. Wales Online explică de ce unii oameni se simt rău după vaccin, în timp ce alții par neafectați.

Efectele secundare ale dozei booster sunt similare cu cele de la primele două doze. Cel mai frecvent efect secundar este durerea la locul injectării, în timp ce unii oameni au avut simptome asemănătoare gripei după ce au primit a treia doză.

Răspunsul imunitar este cel care dă acele efecte secundare

Dr. Christopher Johnson, șef interimar al Public Health Wales, a precizat: „Vaccinul funcționează declanșând un răspuns în sistemul imunitar. Acest răspuns este cel care dă acele efecte secundare. Cea mai frecventă dintre aceste reacții adverse este doar o durere în braț, la locul injectării”.

”Ceea ce știm este că raportarea acestor simptome, durere la locul injectării, o durere de cap sau febră ușoară, după doza booster, sunt similare cu cele raportate după a doua doză de vaccin”, afirmă Johnson.

Reacțiile post vaccinare sunt ușoare în majoritatea cazurilor

În majoritatea cazurilor, aceste reacții post vaccinare sunt ușoare. În alte cazuri, cei care s-au vaccinat spun că s-au simțit rău câteva zile. „Știm că doza booster este cu adevărat importantă în protejarea oamenilor de varianta Omicron. Este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a vă proteja de boli grave și deces provocat de Covid”, spune expertul.

Acestea sunt efectele secundare ale vaccinurilor Pfizer și Moderna după doza booster:

  • Reacții foarte frecvente, care pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane: Durere, umflătură la locul injectării, oboseală, durere de cap, dureri musculare, frisoane, dureri articulare, diaree, febră
  • Reacții frecvente care pot afecta până la 1 din 10 persoane: roșeață la locul injectării, greaţă, vărsături.
  • Mai puțin frecvente, adică pot afecta până la 1 din 100 de persoane: ganglioni limfatici măriți, durere la locul injectării, insomnie, mâncărime la locul injectării, reacții alergice, cum ar fi erupție cutanată, scăderea apetitului
  • Reacții adverse rare care pot afecta până la 1 din 1000 de persoane: Pareză temporară a feței, reacții alergice
  • Reacție alergică severă: inflamația inimii (miocardită sau pericardită), umflarea feței

Sunt vaccinurile sigure?

În timp ce mulți oameni raportează că au avut unele efecte secundare în urma vaccinării, reacțiile grave sunt extrem de rare. Autoritățile spun că toate tipurile de vaccinuri sunt sigure și eficiente și îi încurajează pe oameni să se vaccineze.

Dr Johnson a subliniat că ”mesajul fundamental este că toate vaccinurile sunt sigure și eficiente. Și rămân cea mai bună modalitate de a ne proteja în acest moment”.