Peste 5 milioane de oameni mor în fiecare an, în toată lumea, din cauza temperaturilor extreme, arată un studiu publicat în revista științifică Lancet Planetary Health, relatează The Guardian.

Studiul arată că 9,4% dintre decesele produse le nivel mondial în fiecare an sunt cauzate de expunerea la frig sau la căldură extremă, însă cea care crește periculos de repede este rata mortalității cauzată de caniculă.

Climatologii au avut la dispoziție date despre mortalitate asociate cu date despre vreme din 750 de zone aflate în 43 de țări. Intervalul analizat a fost 2000-2019. Cercetătorii au descoperit că temperatura medie zilnică în aceste locuri a crescut cu 0,26 grade Celsius la fiecare 10 ani.

Studiul a mai relevat faptul că mai mulți oameni au murit din cauza frigului decât din cauza căldurii în ultimii 20 de ani, însă numărul victimelor provocate de căldură este în creștere, în timp ce numărul victimelor provocate de frig este în scădere.

Profesorul Yuming Guo de la Universitatea Monash, Australia, unul dintre autorii studiului, a afirmat că tendința se va menține, din cauza schimbărilor climatice: Pe viitor, rata mortalității din cauza frigului ar trebui să scadă, iar rata mortalității cauzate de căldură va continua să crească și asta înseamnă că va exista o agravare a situației, a spus acesta.

Crește rata mortalității asociată cu temperaturile ridicate

Cercetătorul a spus că în Europa s-a produs deja o creștere a ratei mortalității asociată cu temperaturile ridicate:

„Dacă nu luăm măsuri pentru a diminua efectele schimbărilor climatice, acestea vor provoca și mai multe decese. Cea mai mare creștere a ratei mortalității din cauza caniculei s-a înrtegistrat în Europa de Est, în timp ce Africa Sub-sahariană a înregistrat cea mai mare rată a mortalității legată de temperaturile scăzute. „, a spus profesorul Yuming Guo.

Populațiile sunt bine adaptate la climatul în care locuiesc, în ceea ce privește locuința, înbrăcămintea sau comportamentul, a observat profesorul Adrian Barnett, de la Universitatea de Tehnologie din Queensland, Austrialia. El a avertizat că „țările cu temperaturi ridicate înregistrează mai puține morți provocate de căldură, însă acest lucru probabil se va schimba”.

În contextul temperaturilor crescute, America de Nord a cunoscut în 2021 cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată în această regiune, marcată de recorduri excepţionale de căldură în Canada, conform Serviciul European Copernicus pentru schimbări climatice, relatează Agenția France Presse.

500 de oameni au murit în Canada din cauza temperaturilor ridicate

Iunie 2021 a depăşit cu 1,2 grade Celsius media pentru perioada 1991-2020, și cu 0,15 grade Celsius temperatura cea mai ridicată înregistrată în iunie în această regiune, în 2012, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului.

În timpul valului de caniculă care a început la sfârşitul lunii iunie, Canada a doborât de mai multe ori recordul său absolut de temperatură, care a fost stabilit la 49,6 Celsius la Lytton pe 30 iunie. Această mic sat situat la 250 km nord-est de Vancouver a devenit simbolul acestei crize: după ce a depăşit recordul istoric de temperatură, a fost cuprins de incendii care au devastat 90% din teritoriul său. 500 de decese au fost cauzate de valul de căldură întregistrat în Canada.

În Europa, iunie 2021 a fost a doua cea mai fierbinte lună iunie înregistrată vreodată după iunie 2019, potrivit Copernicus, care a evidenţiat temperaturi deosebit de ridicate în Finlanda şi vestul Rusiei, precum şi în regiunea arctică siberiană.

Într-un alt studiu, semnat de World Weather Attribution și preluat de The Guardian, oamenii de știință arată că temperaturile cresc la scară globală ca urmare a emisiilor de seră și singurul lucru pe care îl putem face este „să ne pregătim să înfruntăm valul de căldură”.

„Acesta este de departe cel mai mare salt de temperatură înregistrat pe care l-am văzut vreodată”, a spus dr. Friederike Otto, directorul asociat al Institutului de Schimbare a Mediului de la Universitatea din Oxford, unul dintre fondatorii grupului World Weather Attribution (WWA).

Sursa foto: Dreamstime