În contextul pandemiei de COVID-19, Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite (PAM) îşi doreşte să strângă 6,8 miliarde de dolari în următoarele şase luni pentru evitarea foametei, notează Reuters.

Până în prezent, din această sumă au fost strânşi 1,6 miliarde de dolari, transmit reprezentanţii PAM.

David Beasley, directorul executiv al PAM: „Trebuie să strângem mult mai mulţi bani pentru a fi siguri că vom evita foametea”. Oficialul a făcut această declaraţie cu ocazia unei conferinţe organizate de FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie).

Coronavirusul a ucis 1 milion de persoane în acest an, însă foametea a luat 7 milioane de vieţi

7 milioane de oameni au murit de foame în acest an, un an în care pandemia de COVID-19 a mai luat alte un milion de vieţi, a mai precizat Beasley. „Dacă nu rezolvăm (pandemia) COVID, numărul de decese provocate de foamete ar putea fi de 3, 4, 5 ori mai mare”, a avertizat el.

Programul Alimentar Mondial, instituţie cu sediul la Roma, acordă asistenţă unui număr de aproximativ 97 milioane de persoane din circa 88 de state în fiecare an, iar la nivel mondial, unul din nouă oameni nu dispune încă de suficientă hrană.

După ce situaţia se ameliorase timp de câteva decenii, foametea este din nou în creştere începând din 2016, alimentată de două flageluri: conflictele şi schimbările climatice, scrie Agerpres.

„Dacă vă gândiţi la bogăţia de astăzi de pe Pământ, nu ar trebui să vedem un singur copil flămânzind sau murind de inaniţie”, a mai precizat Beasley.

PAM a primit Premiul Nobel pentru Pace 2020

În timpul pandemiei, PAM a trimis transporturi medicale în peste 120 de ţări şi a oferit servicii de transport pentru lucrătorii umanitari acolo unde nu erau disponibile zboruri comerciale. Agenţia, cea mai mare organizaţie umanitară mondială, este finanţată integral din donaţii.

Prin PAM, 17,3 milioane de copii primesc zilnic o masă la şcoală, iar în 2019 au fost livrate 4,2 milioane de tone de alimente către regiuni şi ţări în nevoie.

Programul Alimentar Mondial a primit, săptămâna trecută, Premiul Nobel pentru Pace 2020 pentru eforturile de a preveni folosirea foametei ca armă de război şi conflict.

Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin