Fostul preot Cristian Pomohaci a ajuns să fie dator statului sute de mii de euro, fiind condamnat la un an de închisoare pentru evaziune fiscală.

Pomohaci nu și-a declarat venitul total, astfel că a plătit, către stat, o cotă mult mai mică de impozit.

În urma procesului a ieșit însă la suprafață adevărata amploare a averii fostului preot, care deține 40 de imobile, din care 25 de apartamente, 9 terenuri și construcții, 5 terenuri și un garaj.

O avere ca în filme

Valoarea totală a acestora se ridică la amețitoarea sumă de 7.171.515 lei, echivalentul a peste 1,75 de milioane de euro.

”S-a arătat în cuprinsul acordului de recunoaștere a vinovăției, în esență, faptul că inculpatul, în perioada ianuarie 2012 – decembrie 2017, în baza aceleiași rezoluții infracționale, din suma totală de 1.066.099 lei (echivalentul a 238.345 euro) reprezentând veniturile (venituri din chirii) obținute din cedarea folosinței bunurilor aflate în proprietatea sa (în total 40 de imobile, respectiv 25 apartamente, 9 terenuri și construcții, 5 terenuri și un garaj, valoarea totală de achiziție a acestor imobile conform actelor de proprietate fiind de 7.171.515 lei, echivalentul a 1.753.297 euro) a declarat la organul fiscal teritorial doar suma de 381.612 lei, echivalentul a 85.462 euro, diferența în sumă de 684.487 lei, echivalentul a 152.883 euro aferentă la un număr de 11 imobile nu a fost declarată în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prevăzute de codul fiscal, producând un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă totală de 136.572 lei, din care 114.687 lei reprezintă impozit pe venit iar suma de 21.885 lei reprezintă contribuția asigurărilor sociale de sănătate”, se arată în motivarea deciziei din dosarul fostului preot condamnat, conform cancan.ro.

Conform documentului, Pomohaci a primit sentință un an de zile de închisoare cu suspendare, fiind plasat sub supraveghere, și suspendarea pentru o perioadă de doi ani a unor drepturi civile.

”Admite acordul de recunoaștere”

”Admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu inculpatul.

Condamnă pe inculpatul P. C. D. (DP) la pedeapsa de 1 (un) an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod Penal 11 acte materiale.

Interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercițiul drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat pentru o perioadă de 2 ani de la data rămânerii definitive a sentinței.

Interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implica exercițiul autorității de stat de la data rămânerii definitive a sentinței și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei.

Stabilește un termen de supraveghere de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii”, este soluția cu acord de recunoaștere pe care instanța a dat-o.