Aderarea la OCDE ar putea veni cu o dublare a taxei pe venit

Aderarea la OCDE ar putea aduce schimbări uriașe pentru angajații din România. OCDE propune implementarea unei politici de impozitare progresivă a salariilor și sporirea taxelor pe proprietate, printre alte sugestii, în cadrul discuțiilor cu Executivul condus de Marcel Ciolacu. Aceste propuneri au fost aduse în discuție după întâlnirea secretarului general al instituției cu oficialii de rang înalt ai statului.

Un document elaborat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică privind situația economică din România a fost prezentat atât lui Marcel Ciolacu, cât și președintelui Klaus Iohannis, imediat după întâlnirea lor cu secretarul general al acestei organizații, la care țara noastră aspiră să adere.

OCDE este o organizație de o importanță extremă, care include cele mai mari economii ale lumii. Cu toate acestea, acest beneficiu vine cu un cost, deoarece în raportul prezentat, specialiștii propun un set de măsuri dure pe care Executivul României ar trebui să le pună în aplicare. Implementarea acestor măsuri ar avea un impact semnificativ asupra milioanelor de români.

Una dintre propunerile principale este introducerea unui impozit progresiv de 6% pentru salariile sub 3.900 de lei net. Acest lucru ar reprezenta o reducere față de nivelul actual, care este de 10%.

Pe de altă parte, se propune și o majorare a impozitului pentru cei cu salarii cuprinse între 3.900 lei net și 9200 lei net lunar. În acest caz, impozitul ar trebui să fie mărit la 12%, în comparație cu nivelul actual (10%).

OCDE cere TVA de 19% și creșterea vârstei de pensionare

În ceea ce privește impozitul pe venit, se propune, de asemenea, o treaptă suplimentară în cadrul impozitului progresiv, de 18%, aplicabilă veniturilor ce depășesc 9200 lei net lunar.

Această măsură ar presupune aproape o dublare a nivelului de impozitare în comparație cu sistemul actual din România. În prezent, se impune o cotă unică de 10% pentru toate veniturile, fără praguri.

OCDE cere, de asemenea, o creștere a TVA-ului de la 5% sau 9% la 19% pentru toate produsele și serviciile, inclusiv pentru case, energie termică, restaurante, hoteluri și panouri fotovoltaice. Excepție fac doar alimentele, medicamentele și locuințele sociale.

Specialiștii în economie sugerează, de asemenea, ajustarea vârstei de pensionare în concordanță cu speranța de viață și eliminarea din noua lege a pensiilor a beneficiului acordat mamelor cu mai mulți copii.

Amintim că prevederilor noului act normativ privind pensiile, care va intra în vigoare la 1 septembrie, spun că mamele care au mai mulți copii vor beneficia de dreptul la pensionare anticipată fără aplicarea unor penalități. Astfel, pentru fiecare copil, se va reduce vârsta de pensionare cu șase luni în cazul acestora.

Între timp, autoritățile românești promit că 2024 românii nu vor mai suporta creșteri de taxe, însă se anticipează că începând cu 2025 multe dintre aceste măsuri ar putea fi implementate.