Astfel, scrie slate.fr, germanii și francezii s-au aflat de 4 ori în situații de putere care au transformat Europa în ruină prin decizii absurde.
În 1914, ambele state au participat la angrenajul care a condus la Primul Război Mondial. În 1919, Frana a luat decizia proastă cerând Germaniei să plătească prețul pentru război. În 1933, Germania a luat-o pe drumul greșit, alegându-l pe Adolf Hiler cancelar, iar în 1936 Franța a făcut greșeala să-l lase pe Fuhrer să ocupe regiunea Ruhr, deschizând calea către cea de-a doua tragedie a secolului,
Astăzi, este rândul Germaniei să dețină arma suicidului colectiv al celui mai avansat continent al lumii, scrie economistul Jacques Attali.
Dacă Merkel va refuza în cele din urmă intervenția BCE, o mare catastrofă va avea loc, mai scrie Attali.
Polonezii fac presiuni pe nemți SFAT de la Deutsche Bank: Dacă Merkel nu se răzgândește, săpați o groapă în pământ și ascundeți-vă!
Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să intervină masiv pentru a cumpăra obligaţiuni ale statelor din zona euro care se confruntă cu probleme, altfel Europa se va confrunta cu o catastrofă care ar putea duce la un dezastru economic de proporţii, a declarat luni ministrul polonez de finanţe, Jacek Rostowski, într-un interviu acordat publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Jacek Rostowski, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, a avertizat: "Avem o alegere hidoasă… ori o intervenţie masivă de la BCE, ori o catastrofă".
Dacă zona euro se prăbuşeşte, "vom pierde o mare parte din producţia noastră economică. Există pericolul unui dezastru economic major – cum a fost Marea Depresiune din 1930 – care ar putea duce la război în Europa", a explicat oficialul polonez.
În schimb, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, a respins cererile internaţionale pentru ca Banca Centrală Europeană să intervină mai agresiv pe pieţele de obligaţiuni pentru a combate criza datoriilor din zona euro, avertizând că o astfel de măsură ar încălca legislaţia europeană.
Şeful Bundesbank a reiterat că BCE nu poate fi un creditor de ultimă instanţă pentru guvernele europene şi în acest sens a respins sugestiile potrivit cărora BCE ar trebui să împrumute FMI, care la rândul său ar putea să împrumute Italia.
Rostowski a avertizat asupra potenţialelor consecinţe negative ale crizei datoriilor: "Dacă nu reuşim să calmăm pieţele, nu va exista nici cea mai mică şansă ca actuala criză să se oprească la Italia. Se va extinde la fiecare ţară din zona euro. Repet: la fiecare ţară, inclusiv Germania".
Germania, cel mai mare contributor la programele de salvare a ţărilor cu datorii mari din zona euro, promovează planuri de modificare a reglementărilor UE. Însă planurile germane nu sunt privite peste tot cu entuziasm, nici în zona euro, nici în celelalte zece ţări membre ale UE, printre care şi Marea Britanie.