Conform datelor BNR (Banca Națională a României), dinamica în scădere a activelor financiare pentrru sectorul administrațiilor publice a fost determinată în principal de evoluţia instrumentelor financiare.

Comparativ cu trimestrul IV al anului anterior, participaţiile şi acţiunile/unităţile fondurilor de investiţii au cunoscut o scădere de 2,1 puncte procentuale în ultimele trei luni din 2022, ajungând să reprezinte 9,5% din PIB.

În termeni relativi, stocul creditelor s-a redus de la 2,7% din PIB în trimestrul IV 2021 la 2,3% din PIB în trimestrul IV al anului 2022. Poziţia altor conturi de primit (taxe, impozite, contribuţii sociale, creanţe comerciale, sume datorate de agenţii economici autorităţilor publice şi creanţe externe) s-a apreciat cu 0,1 puncte procentuale, până la nivelul de 6,9% din PIB la finele anului 2022.

Stocul creditelor angajate a crescut

Potrivit BNR, disponibilităţile de natura numerarului şi depozitelor au înregistrat o majorare semnificativă, în termeni nominali, faţă de trimestrul IV 2021 (34,4%), însă în termeni relativi, creşterea a fost de doar 0,5 puncte procentuale, până la nivelul de 5% din PIB.

Angajamentele financiare ale administraţiei publice au crescut cu 6,7% în termeni nominali faţă de trimestrul IV al anului anterior, pe fondul majorării semnificative a creditelor angajate (32,9%) şi a elementelor din categoria altor sume de plătit (35,3%). În termeni relativi, angajamentele financiare s-au diminuat cu 5,9 puncte procentuale, ajungând la 51,4% la finele anului trecut.

Stocul creditelor angajate a crescut, în termeni relativi, cu 0,9 puncte procentuale în perioada analizată, ajungând la 8,3% din PIB.

Ponderea elementelor din categoria altor sume de plătit s-a situat la 9,2% din PIB, în creştere cu 1,1 puncte procentuale.

Titlurile au avut evoluție negativă

Influenţa majorării creditelor angajate şi a altor sume de plătit asupra angajamentelor financiare a fost contrabalansată de evoluţia negativă a titlurilor de natura datoriei emise de administraţia publică, acestea din urmă diminuându-se cu 7,9 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, până la nivelul de 32,8% din PIB.

Sectorul administraţiilor publice a înregistrat un necesar net de finanţare în ambele perioade analizate, respectiv de 3% din PIB în trimestrul IV 2022 şi de 2,9% din PIB în trimestrul IV 2021.

Administraţia centrală a prezentat un necesar net de finanţare de 2,4% din PIB în trimestrul IV 2022, comparativ cu 2,2 la sută din PIB în acelaşi trimestru al anului anterior. Administraţiile locale au înregistrat, de asemenea, un necesar net de finanţare în ambele trimestre analizate, şi anume 0,3% din PIB în T4 2022 şi 0,5% din PIB în T4 2021. Administraţiile de securitate socială au prezentat un necesar net de finanţare de 0,3% din PIB în trimestrul IV 2022, în comparaţie cu cel înregistrat trimestrul IV 2021, de 0,2% din PIB.