Vineri, acţiunile Bankia valorau 1,57 euro, înainte de a fi suspendate de la tranzacţionare.

Banca a estimat că deţine active toxice de 32 miliarde de euro în urma colapsului sectorului imobiliar din Spania, în 2008. Pachetul de asistenţă financiară de 19 miliarde de euro solicitat vineri de Bankia este cel mai mare din Spania.

Luni, randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale spaniole pe zece ani au urcat faţă de vineri, ajungând la 6,33%, din cauza temerilor privind situaţia sistemului bancar spaniol.

Săptămâna trecută, costurile de creditare pe termen mediu ale Spaniei au crescut, chiar dacă Ministerul de Finanţe a reuşit să vândă toate emisiunile de obligaţiuni, în valoare de 2,494 miliarde de euro (3,173 miliarde de dolari), ceea ce arată sporirea temerilor pieţelor privind gestionarea datoriei ţării.

Spania a trebuit să plătească randamente între 4,375% şi 5,106% pentru obligaţiuni cu scadenţa în 2015 şi 2016, după ce la precedent emisiune randamentele au fost între 2,89% şi 4,03%, a anunţat joi Banca Centrală a Spaniei.

Miercuri, premierul spaniol Mariano Rajoy a cerut Băncii Centrale Europene să achiziţioneze obligaţiuni guvernamentale spaniole pentru a lansa un mesaj de linişte pe pieţe. Prea spaniolă a informat că, pe fondul creşterii primei de risc spaniole, care a ajuns la 500 de puncte, premierul Rajoy critică faptul că BCE este gata să intervină numai când un stat ajunge pe marginea prăpastiei.

Săptămâna trecută, guvernul spaniol a preluat Bankia, a patra bancă a ţării, pentru a sprijini sectorul bancar grav afectat de criză şi pentru a încerca să convingă investitorii că ţara nu va avea nevoie de asistenţă financiară, aşa cum s-a întâmplat în cazul Greciei, Irlandei şi Portugaliei.
SURSA: Agerpres