Fondul Proprietatea a încasat, în valoare brută, 682,3 milioane lei și 19,2 milioane dolari pentru pachetul de 6,4% din acțiunile OMV Petrom. Vânzarea s-a realizat prin ofertă publică secundară pe piața de la București și pe cea de la Londra. Numărul total de acțiuni înstrăinate a fost de 3,641 miliarde, dintre care 373,85 milioane sub formă de GDR (certificate globale de depozit), prețul fiind de 0,21 lei pe acțiune și de 7,7 dolari pe GDR. Fondul Proprietatea a rămas cu o participație de 12,6% în OMV Petrom. 

Pentru investitorii din tranșa mică de retail, care au prins și o reducere de 5%, prețul final al acțiunii din oferta de vânzare a fost de 0,1995 lei, iar cei care au prins reducerea de 3% au avut un preț de 0,2040 lei. Piața se aștepta ca oferta să se deruleze sub maximul anunțat inițial, de 0,2440 lei pe acțiune, drept pentru care prețul de 0,21 lei, cu 14,1% mai mic, a surprins pe toată lumea. Astfel se explică de ce titlurile Petrom (simbol: SNP) au urcat cu 1,77% după anunțarea prețului din ofertă. „Cel mai probabil, prețul a fost susținut de investitorii instituționali care au cumpărat din piață, considerând că prețul este în continuare unul atractiv chiar dacă acțiunile din ofertă s-au alocat la un nivel mai mic”, spune Ronnie Khreis, analist Intercapital Invest. 

La o săptămâna distanță de la anunțul de finalizare a ofertei, titlurile SNP au o creștere de 16,5% față de prețul cu discont de 5% din ofertă, ceea ce înseamnă că investitorii mici care au reușit să cumpere au putut consemna cu profit de peste 16% într-o săptămână. Volume ridicate de tranzacționare au fost înregistrate în ziua intrării acțiunilor SNP în conturile cumpărătorilor, când s-au tranzacționat peste 200 milioane titluri, iar cotația de închidere a ședinței a fost cu 1,78% peste închiderea din ziua anterioară. Pachetul mic de GDR-uri au fost, de asemenea, admise la tranzacționare de UK Financial Conduct Authority pe bursa din Londra. 

Scade capitalul social

Atractivitatea acțiunilor OMV Petrom au fost susținute și de rezultatele relativ bune ale companiei. Conform raportului companiei, prețul mediu al petrolului Urals a fost de 44,1 dolari pe baril în trimestrul al treilea, în scădere cu 11,3% față de trimestrul al treilea din 2015, dar peste cotația din primele două trimestre ale acestui an. Producția Petrom a fost de 174.00 de barili pe zi, la același nivel cu producția de anul trecut, dar sub nivelul din trimestrul anterior. Marja de rafinare la nivel de grup a fost de 3,69 dolari pe baril, față de 4,67 dolari în trimestrul anterior și de 7,84 dolari în aceeași perioadă din 2015, dar compania a anulțat că volumele în creștere au compensat marja redusă. Cotația OMV Petrom este de circa 0,23 lei în prezent, având o capitalizare de 12,86 miliarde lei. 

Fondul Proprietatea se pregă­tește de Adunările Generale Ordinare și Extraordinare ale Acționarilor, în care se va decide, printre altele, și continuarea mandatului de manager de fond a Franklin Templeton, care avea drept obiectiv și reducerea discountului de tranzacționare a titlurilor FP, dar care nu s-a realizat. Printre modalitățile care pot fi întreprinse direct de către manager pentru a micșora discountul se găsește diminuarea valorii activului net, prin vânzarea unor acțiuni din portofoliu, și prin răscumpărarea de acțiuni FP din piață și reducerea în consecință a capitalului social (cu returnarea către acționari a valorii acțiunilor șterse).

De altfel, acționarii Fondului au decis, la ultima întâlnire, reducerea capitalului social de la 9,2 miliarde lei la 8,5 miliarde lei prin anularea a peste 700 milioane titluri achiziționate în urma celui de-al șaselea program de răscumpărare, valoarea nominală a acțiunii fiind în prezent de 0,85 lei. Până la finalizarea acestei decizii, a fost înregistrată la Registrul Comerțului anularea a 180 milioane acțiuni, ca urmare a deciziei acționarilor din aprilie acest an. În prezent, valoarea capitalului social al FP este de 9,168 miliarde lei, împărțit la 10,786 miliarde acțiuni, iar valoarea capitalului social vărsat este de 8,859 miliarde lei, împărțit la 10,422 miliarde titluri. Cotația la zi a FP este de 0,803 lei, adică o capitalizare de 8,81 miliarde lei, iar activul net unitar este de 1,1698 lei pe acțiune.