Român, acuzat de trădare

DIICOT investighează un individ de cetățenie română care, încă din 2022, a monitorizat obiective militare românești sau NATO din Tulcea. De asemenea, el a furnizat informații către Ambasada Federației Ruse din București.

DIICOT mai spune că acesta a fost reținut pentru o perioadă de 30 de zile, fiind suspectat de trădare.

Pe 23 mai 2024, procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au ordonat arestarea acestuia.

”La data de 23.05.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea unui inculpat (cetățean român), cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trădare”, arată DIICOT.

Instituția mai arată în comunicatul de presă că individul a colectat  informații cu caracter militar. De asemenea, el a făcut fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina.

”Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, arată DIICOT.

rusia
SURSA FOTO: Dreamstime

Au avut loc percheziții domiciliare

Conform sursei menționate, în urma raidurilor efectuate la domiciliu, au fost descoperite și confiscate mai multe dovezi.

”În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă.

A fost sesizată  Curtea de Apel București  care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.”, continuă instituția.

Conform autorităților, operațiunile judiciare au fost efectuate în colaborare cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul DIICOT – Structura Centrală și ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, precum și cu unitățile subordonate acestora.

Operațiunea a fost susținută de Serviciul Român de Informații, Direcția Generală de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și de jandarmii din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”.

Expertiza tehnică și criminalistică a fost furnizată de către:

  • Serviciul Tehnic și de Criminalistică al DIICOT
  • și de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR

”Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul DIICOT – Structura Centrală și ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate   și structurilor subordonate.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații, Direcției Generale de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei ”Vlad Țepeș” .

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic și de Criminalistică al DIICOT și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul IGPR.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, arată DIICOT.