UPDATE ora 16.30 Măsurile convenite de liderii europeni în urma summitului de la Bruxelles, după discuţii care au durat 13 ore şi jumătate, până târziu în noapte, au alimentat puternic optimismul investitorilor care au trimis la cer acţiunile multor bănci şi au făcut ca euro şi petrolul să marcheze cel mai mare avans din ultimii ani.

În jurul orei 16.30, bursele europene erau la cote extreme, marcând creşterile cele mai importante după multe luni de zile. Principalul motor de creştere al burselor erau acţiunile băncilor, care, după agrearea de către liderii europeni a unui plan de recapitalizare a acestora, au devenit brusc extrem de atractive.

Pe acest fond de apreciere puternică, băncile greceşti s-au remarcat detaşat. Astfel, acţiunile Alpha Bank creşteau cu 16,4%, cele ale EFG Eurobank (banaca-mamă a Bancpost n.r.) săreau cu 16,9%. O creştere de aproape 15% înregistra şi Piraeus Bank, urmată îndeaproape de National Bank of Greece (banca-mamă a Băncii Româneşti), care avansa cu 14,5%. Graţie acestor creşteri fulminnate, indicele bursei din Atena marca cea mai mare apreciere, de 5,9%.

Imediat după băncile greceşti, cele italiene se bucurau de cele mai importante creşteri. Unicredit şi Intesa Sanpaolo câştigau fiecare 7,7%, astfel că indicele bursei din Milano creştea cu 4,44%.

Bursele din Franţa şi Germania marcau de asemenea creşteri impresionante, de 3,5% per ansamblu, ambele fiind impulsionate de bănci. Pe bursa din Paris, Societe Generale câştiga 7,5%, iar BNP Paribas avansa cu 7,3%, în vreme ce Credit Agricole recupera 6,7%.

Pe bursa din Frankfurt, Deutsche Bank, cea mai mare bancă din zona euro după active, era în urcare cu5,3%, iar Commerzbank sărea cu 5,7%.

Şi în Austria bursa era dominată de euforia înregistrată pe bănci – Raiffeisen Bank International se aprecia cu 6%, iar Erstegroup Bank (EBS) creştea cu 5,6% (după ce la Bucureşti închidea în urcare cu 6%).

Chiar dacă până nu de mult sectorul bancar din Spania era privit cu cea mai mare îngrijorare, planul anunţat din timp pentru susţinerea acestor bănci a fost încorporat parţial de investitori, astăzi beneficiind de un avans mai moderat. Banco Santander avansa cu 5,1%, iar Caixa Bank cu 3,8%.

O creştere extrem de puternică, aşa cum nu am mai văzut de mulţi ani, se înregistra pe piaţa de mărfuri, unde preţul barilului de petrol urca cu 5,44%, până la circa 83 dolari.

O alta evoluţie surprinzător de pozitivă o înregistra moneda europeană, care câştiga 1,89% în faţa dolarului, până la 1,267 dolari.

Optimismul din Europa s-a transmis rapid şi pe bursa de peste Ocean, unde indicii debutau cu creşteri de peste 1%. Astfel, Dow Jones avansa cu 1,4%, iar Standard&Poor’s şi Nasdaq compozit creşteau cu 1,6%.

UPDATE ora 11: Bursele europene au deschis în creștere puternică, acțiunile cu cele mai explozive creșteri fiind cele ale băncilor.
Astfel, la bursa de la Milano, cele mai mari creșteri sunt înregistrate la această oră (11.00 ora României) de Intesa și Unicredit, fiecare cu câte o creștere de aproape 7%. Și în Spania topul celor mai mari creșteri este ocupat de Santander și Caixa, cu creșteri de peste 5%. Dar cel mai mult, cresc băncile grecești, cu procente formate din două cifre. Astfel, EFG Eurobank Ergasias SA are o creștere pe bursa de la Atena de peste 15%, urmată de Piraeus, cu peste 12%. Alpha Bank și National Bank of Greece au fiecare câte o creștere de peste 11%. 

‘Am marcat acordul nostru asupra unui anumit număr de puncte’, a declarat Van Rompuy în cursul unei conferinţe de presă. El a citat ‘agenda pentru creştere şi locuri de muncă’ pentru care ‘vom mobiliza circa 120 de miliarde de euro ca să adoptăm măsuri imediate de creştere economică’.

Zona euro deschide calea recapitalizării directe a băncilor

Zona euro vrea să pună în aplicare cel mai târziu la sfârşitul anului 2012 un mecanism care îi va permite să recapitalizeze băncile direct prin intermediul fondurilor sale de salvare, cu anumite condiţii, a afirmat preşedintele UE.

De asemenea, zona euro este pregătită pentru intervenţia fondurilor de salvare cu scopul de a linişti pieţele, a adăugat Van Rompuy vineri dimineaţă, la finalul summitului Uniunii monetare.

Spania şi Italia au aprobat pactul de creştere economică

Spania şi Italia au renunţat în cele din urmă la obiecţiile lor şi au aprobat pactul de creştere cu o valoare de 120 de miliarde de euro, la finalul unui summit al zonei euro, desfăşurat la Bruxelles, a făcut cunoscut vineri dimineaţă premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker.

‘Spania şi Italia au renunţat la obiecţiile lor’, a declarat Juncker după încheierea summitului ţărilor membre ale Uniunii monetare. În cursul nopţii de joi spre vineri, Roma şi Madridul s-au angajat într-o confruntare cu partenerii lor europeni pentru ca aceştia să le ofere mai rapid ajutorul, ameninţând cu respingerea pactului amintit.

Premierul Monti, ‘mulţumit’ de acordul ‘foarte important’

Premierul italian, Mario Monti, a declarat vineri dimineaţă că este ‘mulţumit’ de acordul la care s-a ajuns în cursul summitului european de la Bruxelles, despre care a spus că este ‘foarte important pentru viitorul Uniunii Europene şi al zonei euro’.

Potrivit lui Monti, ‘pentru Italia mulţumirea este dublă’: pentru ‘conţinutul’ acordului şi, în egală măsură, pentru că ‘a stimulat procesul’, blocând adoptarea pactului de creştere până când a obţinut, în cursul nopţii de joi spre vineri, măsuri de urgenţă pentru ţările aflate în dificultate.
SURSA: Agerpres