Comisia Europeană a reușit să scape de blocajul acesta, cu condiția să avem o evaluare pozitivă din partea EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară).

“Când este supus un dosar pentru un produs agricol, pentru o plantă modificată genetic care să fie introdusă în cultură, EFSA face teste în camp, iar fiecare stat membru poate decide în consecință. Sigur aici este și un element pe care trebuie să-l luăm în considerare. Sunt companii mari americane care, trebuie să recunoaștem, dețin un avantaj semnificativ pentru că acolo nu se confruntă cu frânele din Uniunea Europeană, dar sunt  și companii americane care atunci când s-a adoptat aceasta decizie, de a lasa la latitudinea statului membru, s-au decis să se retragă de pe piata,  gandindu-se că cele mai multe state nu vor fi de acord.”, a explicat ministrul Agriculturii.

Potrivit ministrului,mai este încă o veste care nu afecteaza direct producătorii. “A doua propunere care a refuzat transferul responsabilității statelor membre privind introducerea pe piață a utilizării omg-urilor. Parlamentul European a refuzat abordarea comisiei similare cu cealaltă. În cazul în care comisarul Andriukaitis (Vytenis Andriukaitis – comisar European pentru sănătate și siguranța alimentară – n.r.) este detrminat să continue lupta, este greu de estimate care va fi rezultatul”, a mai spus Achim Irimescu.

Citiți și:
Anca Dragu: Codul Fiscal se modifică. Eliminăm dubla impozitare în cazul asocierii fermierilor

CONFERINȚĂ CAPITAL -Mihaela Popa(CEC Bank): Cele mai multe credite din agricultură au fost acordate pentru subvenții

Noi tehnologii în agricultură: Dronele contribuie la creșterea productivității cu 20%

CONFERINȚĂ CAPITAL: Emil Dumitru, Pro Agro: Cultivarea de OMG ar trebui să fie o prioritate pentru

România

CONFERINȚĂ CAPITAL – Achim Irimescu: Am pierdut 1,5 mld. euro din banii UE pentru 2007-2013