Cel puţin 102 persoane au murit în noaptea de vineri spre sâmbătă într-un restaurant din Perm, într-un incendiu provocat de focuri de artificii, acesta fiind cel mai grav accident de acest tip din Rusia din ultimii ani, relatează AFP

„Potrivit datelor actuale, 102 persoane au murit şi 134 sunt rănite”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului regional pentru Situaţii de Urgenţă din Perm, oraş situat la 1.400 de kilometri est de Moscova.
Bilanţul victimelor s-a agravat de la oră la oră, iar numeroşi răniţi, care suferă de arsuri de gradul al doilea şi de intoxicaţii cu monoxid de carbon, sunt în stare gravă, cel puţin şapte dintre ei murind la spital, a precizat Ministerul local al Sănătăţii.

Aproximativ 230 de persoane, dintre care numeroşi angajaţi ai restaurantului şi rude ale lor, sărbătoreau opt ani de la deschiderea acestuia, care funcţiona inclusiv ca club de noapte la sfârşitul săptămânii. Drama s-a produs în jurul orei locale 01.15 (23.15 ora României), a explicat poliţia locală.

„Au fost focuri de artificii şi unul dintre ele a atins un plafon de plastic, inflamând totul. Oamenii s-au panicat şi au murit arşi, în îmbulzeală sau intoxicaţi”, a declarat ministrul local pentru Situaţii de urgenţă, Igor Orlov, citat de Itar-Tass.
Scânteile focurilor de artificii au atins şi un panou din lemn de pe perete, a declarat o sursă din cadrul forţelor de ordine pentru agenţia Interfax.

Nu a fost atentat

Pe site-ul de Internet al restaurantului, seara de 4 decembrie figura alături de festivităţile prevăzute pentru Anul Nou. „Aniversarea clubului nostru favorit. Dansurile sunt binevenite. Intrarea gratuită până la miezul nopţii pentru cei deghizaţi în nou-născuţi”, se putea citi pe site.

Anchetatorii au înlăturat rapid pista teroristă.”Accidentul a fost cauzat de încălcarea normelor privind folosirea materialului pirotehnic”, a declarat un purtător de cuvânt al Comitetului de anchetă al Parchetului, Vladimir Markin, pentru postul de televiziune Vesti 24. „Nu este în niciun caz un act terorist, pot spune acest lucru 100 la sută”, a adăugat el.

3.400 de dolari, ajutor de înmormântare

Guvernatorul din Perm, Oleg Cirkunov, a decretat sâmbătă trei zile de doliu în regiune ca urmare a incendiului de la un club de noapte, soldat cu peste 100 de morţi, în timp ce familiile victimelor vor primi fiecare câte 100.000 de ruble (3.400 de dolari), relatează RIA Novosti, în pagina online.

Decizia de a le oferi compensanţii familiilor victimelor a fost „luată la o reuniune de urgenţă a administraţiei din Perm”, au anunţat autorităţile locale într-un comunicat, în timp ce guvernatorul Cirkunov le-a transmis condoleanţe părinţilor şi apropiaţilor persoanelor decedate.

SURSA:Mediafax