Liderii UE nu pot cădea de acord. Pentru a treia zi consecutiv, nu s-a putut ajunge la o înţelegere privind runda de sancţiuni cu numărul 10 îndreptată împotriva Rusiei.

Europa nu se înţelege cu privire la noile sancţiuni ce ar trebuie impuse Rusiei

Înalţii diplomaţi din ţările membre ale Uniunii Europene nu s-a înţeles nici astăzi, 24 februarie, indică anumite surse citate de jurnaliştii britanici de la The Guardian.

La acest moment, negocierile la nivel european ar fi blocate din cauza comerţului cu cauciuc cu Federaţia Rusă. Polonia a respins cererea înaintată de Italia, care ar fi dorit restricţii mai relaxate privind importurile de cauciuc.

Reprezentanţii Poloniei au susţinut că restricţiile propuse în cazul importurilor Uniunii Europene de cauciuc din Rusia includ o cotă atât de mare de importuri scutite și perioade de tranziție atât de lungi, încât sancţiunile nu ar avea niciun efect în practică.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, îi transmisese anterior preşedintelui Volodimir Zelenski că Uniunea Europeană are de gând să se decidă şi să impună noile restricţii împotriva Rusiei până vineri, 24 februarie, ziua în care s-a împlinit un an de la debutul invaziei din Ucraina.

Comisia Europeană era aşteaptată să anunţe restricţii pentru exporturi în valoare de 11 miliarde de euro pentru tehnologii critice pentru Federaţia Rusă.

Statele Unite au adoptat totuşi o nouă rundă de sancţiuni împotriva Moscovei

Totuşi, Rusia a primit o veste proastă vineri din partea Statelor Unite, care au anunţat sancţiuni îndreptate împotriva industriei militare din această ţară.

„Astăzi, la un an de când Federaţia Rusă a lansat războiul neprovocat împotriva Ucrainei, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) aplică acţiuni semnificative pentru diminuarea abilităţii Rusiei de a continua războiul său brutal şi de a procura resursele necesare pentru susţinerea acestuia.

Este unul dintre cele mai semnificative seturi de sancţiuni de până acum”, a transmis Departamentul american al Trezoreriei, potrivit unui comunicat de presă.

Noile sancţiuni vizează sectorul minier şi de prelucrare a metalelor din Rusia, aplicând măsuri împotriva a 22 de persoane şi a 83 de companii.

„Acţiunea de astăzi, alături de măsurile suplimentare aplicate de către Departamentul de Stat, Departamentul Comerţului, Oficiul Reprezentantului SUA pentru Comerţ, în coordonare cu aliaţii şi partenerii din Grupul G7, izolează şi mai mult Rusia de economia internaţională şi afectează abilitatea Rusiei de a obţine capitalul, materialele, tehnologia şi susţinerea pentru războiul împotriva Ucrainei, care a provocat moartea a mii de persoane şi a forţat milioane de oameni să îşi părăsească locuinţele”, a mai dezvăluit Departamentul Trezoreriei de la Washington.