Gigantul farmaceutic Pfizer și firma germană de biotehnologie BioNTech au dezvoltat un vaccin anticoronavirus care are o eficiență de peste 90%, arată o analiză a unei comisii independente de evaluare.

Totuși, The Guardian transmite că există o lipsă a seturilor complete de date din studiile în curs care a lăsat fără răspuns întrebarea dacă vaccinul este eficient și pentru cei asimptomatici.

Putem opri această pandemie cu acest vaccin

După ce la începutul pandemiei a citit un articol despre ceea se întâmpla în acea perioadă în China, directorul executiv al BioNTech a strâns o echipă de 500 de oameni pentru a lucra la un vaccin împotriva virusului.

Acum, acesta se arată optimist și chiar a declarat că este de părere că pandemia poate fi oprită cu virusul dezvoltat de către echipa sa.

„Dacă întrebarea este dacă putem opri această pandemie cu acest vaccin, atunci răspunsul meu este: da. Cred că și protecția numai împotriva infecțiilor simptomatice va avea un efect dramatic, a spus Șahin.

Înainte de aflarea rezultatelor studiilor, omul de știință nu era sigur că acest vaccin va avea o reacție suficient de puternică din partea sistemului imunitar uman, virusul putând să-și găsească drumul în celule și să continue să îmbolnăvească oameni.

„A fost posibil ca virusul să nu fie cu adevărat vizat de vaccin, să-și găsească drumul în celule și să continue să îmbolnăvească oamenii. Acum știm că vaccinurile pot învinge acest virus”, a mai spus el.

Ce tehnologie folosește vaccinul

Acest vaccin pentru coronavirus folosește o tehnologie care nu a mai fost niciodată aprobată, numită ARN mesager sau ARNm. Această tehnologie declanșează un răspuns imun la persoanele vaccinate.

Pfizer arată că șiruri de instrucțiuni genetice numite ARN mesager sunt injectate în organism, adică molecula care spune celulelor noastre ce trebuie să facă. Fiecare celulă este o mini-fabrică de proteine, conform instrucțiunilor genetice conținute în nucleul său.

ARN mesager al vaccinului este introdus și preia controlul asupra acestei mașini pentru a produce un antigen specific al coronavirusului: „spinul” coronavirusului, vârful său atât de recunoscut, care se află la suprafața sa și îi permite să se atașeze la celulele umane pentru a le pătrunde, notează știrileprotv.ro.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea