Austriecii de la Immofinanz au cumpărat mallul în 2007 de la Red Management Capital pentru circa 78 mil. euro. Red Management a dezvoltat în România două centre comerciale Armonia Arad şi Armonia Brăila. Dacă primul au reuşit să îl vândă în „buza crizei“, al doilea a ajuns în faliment, iar acum este scos la licitaţie pentru 25 mil. euro.

„Immofinanz plănuiește să transforme centrul comercial Armonia Arad într-un centru logistic sau într-un parc industrial. Această decizie se bazează pe impactul pe care situația economică actuală îl are în zonă, dar și pe oportunitățile datorate locației foarte bune a centrului Armonia“, se precizează într-un comunicat al fondului de investiţii.

Mallul din Arad va fi primul din România care îşi va schimba destinaţia, chiar dacă în piaţa imobiliară se discută şi despre transformarea centrului comercial City Mall din Bucureşti în spital privat.

Printre principalii chiriaşi ai Armonia se numără Carrefour, Bricostore, Staer şi Intersport. Mallul cuprindea 80 de magazine. În urma transformării, unitatea Carrefour va fi închisă. Acesta este al doilea hipermarket pe care francezii de la Carrefour sunt nevoiţi să îl închidă, după unitatea din Armonia Brăila. Retailerii francezi au confirmat retragerea din centrul comercial şi au anunţat că sunt în căutarea unei alte locaţii în Arad unde să îşi mute activitatea. Hipermarketul va fi închis în 30 august 2012.

„Piaţa imobiliară este o zonă a economiei mereu în schimbare, extrem de volatilă şi sensibilă la evoluţii în plan micro şi macro economic. Dacă în plin boom economic, piaţa imobiliară din România a cunoscut o expansiune fără precedent, în prezent, restrângerea activităţii economice în diverse domenii a determinat o regândire a multor sit-uri comerciale. În situaţia reconversiei centrului comercial Armonia Arad, Carrefour Property Romania, braţul imobiliar al Carrefour în România, se implică activ în identificarea unor sit-uri comerciale în interiorul oraşului pentru relocarea activităţii magazinului existent” a declarat Anca Damour, directorul Carrefour Property România.

Immofinanz colaborează cu chiriașii pentru agrearea de comun acord a unui plan de reorganizare. „Datorită relațiilor solide și pe termen lung pe care le avem cu partenerii noștri, negocierile decurg foarte bine și suntem încrezători că vom găsi o soluție acceptabilă pentru toate părțile implicate”, a declarat Wolfgang Idl, coordonatorul direcţiei Asset Management Retail al grupului Immofinanz.

Noua destinaţie a centrului comercial este susţinută de faptul că Armonia este amplasat pe una din cele mai importante șosele cu acces către Arad, drumul european E68 care face legătura între Szeged (Ungaria) şi Braşov, şi va fi conectat la autostrada Szeged – Arad – Timişoara – Sibiu care este în prezent în construcţie, cu anumite porţiuni deja finalizate.

„În ultimii ani am investigat care sunt cele mai eficiente moduri în care putem utiliza spațiul nostru din Arad. În timp ce retail-ul în acestă zonă și mai ales în Arad, a fost afectat de criza economică, am înregistrat o creștere a cererii pentru alte servicii. Astfel, am decis că Armonia este mai potrivită pentru alte scopuri comerciale”, a mai spus Wolfgang Idl, coordonatorul direcţiei Asset Management Retail al grupului Immofinanz.

Procesul de tranziţie a fost deja început şi este prevăzut să se finalizeze până în toamna lui 2013, fără investiţii majore. Cele cinci malluri din portofoliul Immofinanz: Polus Cluj, Armonia Arad, Euromall Piteşti, Gold Plaza Baia Mare şi Maritimo Constanţa, au generat în primele nouă luni ale anului financiar 2011/2012 venituri din chirii de 12,6 mil. euro, în creştere cu 27%. Creşterea vine din faptul că Maritimo a fost inaugurat abia în toamna acestui an. Armonia Arad avea cele mai slabe performanţe din reţeaua austriecilor.

Armonia Arad este primul mall dintr-un număr de cinci anunţate pe Calea Aurel Vlaicu din Arad. Ulterior au mai fost inaugurate Atrium şi Galleria Arad.