A început vaccinarea cu a treia doză în Italia. Ce categorii sunt vizate

Așadar, luni, Comitetul Tehnico-Științific din Italia a anunțat că începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-coronavirus. Cei vizați sunt persoanele aflate în categoriile vulnerabile. Mai exact, este vorba despre trei milioane de persoane.

Presa internațională mai scrie că primele persoane care vor primi cea de-a treia doză sunt persoanele imunodeprimate, cele care au fost supuse unui transplant și anumiți pacienți oncologici, citându-i pe comisarul pentru urgențe sanitare, generalul Francesco Paolo Figliuolo și pe ministrul Sănătății, Roberto Speranza.

Ulterior, persoanele care vor primi cea de-a treia doză sunt persoanele cu vârsta de peste 80 de ani, rezidenții din căminele de bătrâni și personalul sanitar.

Situația epidemiologică în Italia

Decizia administrării celei de-a treia doze vine în contextul în care în ultimele 24 de ore, în Italia, s-au înregistrat 3.838 de noi cazuri de COVID-19 şi 24 de decese asociate acestei boli.

Amintim că Italia este prima țară din blocul comunitar care a decis adoptarea certificatului sanitar pentru angajații din sectorul public și cel privat. Certificatul, care va fi obligatoriu, va intra în vigoare din 15 octombrie.

Până în prezent au fost vaccinaţi cu schema completă 40.916.433 de rezidenţi din Italia, reprezentând 75,76% din populaţia în vârstă de peste 12 ani.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) examinează în prezent posibilitatea administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19. Dar în contextul răspândirii variantei Delta mai contagioase a coronavirusului, mai multe state membre ale UE au decis administrarea acestei doze pentru categoriile vulnerabile fără a mai aştepta concluziile EMA.

Și în Marea Britanie se administrează cea de-a treia doză de vaccin

Potrivit EFE, Marea Britanie face un pas mare în acest sens. Sursa citată precizează că țara va oferi cetăţenilor săi de peste 50 de ani accesul la cea de a treia doză împotriva COVID-19, în special personalului sanitar şi angajaţilor din reşedintele pentru vârstnici.

Decizia a fost luată de Executivul conservator, după ce a primit avizul experţilor, care au recomandat utilizarea vaccinului de la Pfizer/BionNTech pentru acest program. Mai exact, experţii au considerat că este „sigur” ca doza de întărire să fie administrată în acelaşi timp cu vaccinul antigripal, care oferă imunitate pe timpul iernii.

În același timp, Guvernul britanic a informat că persoanele vulnerabile şi cei cuprinşi între 16 şi 65 de ani care fac parte din categoriile de risc în cazul contractării COVID-19 vor avea acces și ele la primirea celei de a treia doze de vaccin anti-coronavirus.

Sursă foto: Dreamstime