Viorica Dăncilă a absolvit, în anul 1988, Universitatea de Petrol și Gaze, cu nota 9 la examenul de licență. Pe atunci, la această facultate, absolveau doar 200 de studenți din cei 500 care luau examenul de admitere.

O copie a diplomei de inginer a Vioricăi Dăncilă, de la absolvirea Facultății Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Petrol și Gaze din Ploiești a fost publicată luni de stiripesurse.ro.

În plus, Viorica Dăncilă are și o diplomă de master Spațiul Public European, în cadrul SNSPA București.

Viorica Dăncilă s-a născut la 16 decembrie 1963 în Roșiorii de Vede. Mama sa era țesătoare la fabrica de postavuri „Dorobanțul”, iar tatăl, Filimon Nica, era plutonier major în Armata Română. Părinții săi au divorțat de tineri. Viorica Dăncilă a urmat clasele a IX-a și a X-a, între 1978 și 1980, la Liceul „Mihai Viteazul” din Ploiești, iar studiile liceale le-a finalizat la Liceul Energetic din același oraș.

În perioada 1997–1998 a fost profesoară la Liceul Industrial din Videle. Din 1997 până în 2009 a fost inginer la Petrom SA, sucursala Videle, serviciul Monitorizare Producție Țiței și Gaze.