Magistrații au admis cererea procurorilor DIICOT și l-au arestat preventiv pe prorectorul de la „Spiru Haret”, Eduard Ionescu, iar alte două persoane au fost arestate la domiciliu și 4 au fost plasate sub control judiciar.

Eduard Ionescu, prorectorul de la „Spiru Haret”, a fost arestat preventiv în dosarul privind obținerea diplomelor în mod fraudulos. Alte două persoane din dosar au fost arestate la domiciliu, iar restul de 4 persoane au fost plasați sub control judiciar.

De asemenea, se fac cercetări și cu privire la 12 intermediari, care nu au funcții sau legături directe cu universitatea.

Verificările se fac pe raza municipiului București și a județelor Brașov, Bistrița-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Vaslui, Satu Mare, Ialomița, Timișoara, Dâmbovița, Botoșani, Cluj și Mureș, iar Dosarul deschis de procurori vizează destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, în formă continuată, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însușirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creație intelectuală proprie, abuz în serviciu, participație improprie la abuz in serviciu, fals intelectual, participație improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Ce dădeau studenții pentru o licență

Din documentul oficial putem afla ce spunea tatăl unui proaspăt licenţiat la Spiru Haret despre această situaţie: „… iarna îi taie un porc, treizeci de litri de vin, douăzeci… patruzeci de litri de vin, douăzeci de litri de ţuică. Pe an, în afară de taxa pe care o plăteşte mai plăteşte încă 1.500 de euro, bani pe care……. Îs douăzeci de profesori… îs douăzeci de materii… la care ea tre’ să treacă tot timpul. Ce le dai la ăia… pe anual?”

Practicile nu erau noi, spun procurorii DIICOT, ancheta arătând că astfel de cazuri erau întâlnite încă din 2012 sau chiar mai devreme. Au existat chiar cazuri în care studenţii nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat la susţinerea examenelor la materiile şi disciplinele respectivelor facultăţi, dar au obţinut diploma de licenţă, scrie digi24.ro.