Trei cercetători din Wuhan, spitalizați din cauza unei boli necunoscute în noiembrie 2019

Un raport citat de The Wall Street Journal arată că muncitorii Institutului de Virusologie din Wuhan au fost afectați de o boală cu simptome „consistente ale COVID-19 și maladiei sezonierere” în toamna anului 2019.

Totuși, specialiștii au avut păreri contradictorii legate de documentul respectiv, obținut de către un „partener internațional” al sursei menționate. Unii susțin că informația respectivă necesită mai multă coroborare, în timp ce alți spun că documentul este „foarte precis” și are o „calitate deosebită”.

Laboratorul nu a făcut publice informații despre studiile realizate asupra coronavirusurilor

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională nu a comentat raportul publicat de Wall Street Journal, însă a spus că administrația Biden continuă să aibă „întrebări serioase cu privire la primele zile ale pandemiei de COVID-19, inclusiv originile sale în Republica Populară Chineză”.

Potrivit sursei menționate, mulți experți în Sănătate sunt de părere că noul coronavirus a început să se răspândească în Wuhan în noiembrie 2019, însă autoritățile din Beijing au confirmat primul caz în ziua de 8 decembrie a anului respectiv.

De asemenea, teoria potrivit căreia coronavirusul a scăpat accidental din Institutul de Virusologie chinezesc a căpătat crezare în ultimele săptămâni, în urma unui investigații a OMS în parteneriat cu autoritățile din China.

Totodată, China a contribuit la aceste suspiciuni după ce laboratorul nu a făcut publice informații despre studiile realizate asupra coronavirusurilor pe lilieci. Simultan, Beijing a susținut anumite teorii controversate, conform cărora coronavirusul s-a răspândit cu ajutorul ambalajelor de la mâncarea înghețată iar punctul de origine este un un laborator biomedical din Maryland.

Concluzia OMS, criticată de un grup de oameni de știință din toată lumea

Anterior, un grup de oameni de știință din toată lumea au criticat concluzia OMS, care spunea că este „extrem de improbabil” ca noul coronavirus să fi scăpat din laboratorul chinezesc. Așadar, aceeași oameni de știintă au susținut în revista Science că teoria ce plasează Wuhan drept punct de origine a pandemiei este „viabilă” și merită „o investigație adecvată”.

Sursa menționată amintește și de faptul că republicanii le cer autorităților din Sănătate să detalieze ce a făcut Institutul de Virusologie din Wuhan cu banii acordați de Instituturile Naționale de Sănătate.

Amintim că o fișă informativă a Departamentului de Stat publicată aproape de sfârșitul mandatului lui Donald Trump spunea că „guvernul SUA are motive să creadă că mai mulți cercetători din interiorul Institutului de Virusologie Wuhan s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, înainte de anunțarea primului caz identificat, cu simptome compatibile atât cu COVID-19, cât și cu bolile sezoniere comune”.

Sursă foto: pixabay