Aproximativ 75% dintre farmaciile din Românai sunt în pragul falimentului, deoarece aproape jumătate au vânzări sub limita naţională, după cum a declarat în cadrul unei conferinţe de presă directorul general al Cegedim, Petru Crăciun.

„Procentul de 75% farmacii în apropierea falimentului mi se pare extrem de verosimil. Am atras atenţia de mai multă vreme că 25% dintre farmacii sunt la limita funcţionarii, dar asta era înainte de amanârea plăţilor de anul trecut. Cegedim deţine date despre situaţia şi evoluţia vânzărilor la nivel de farmacie, iar aici putem confirma că – în funcţie de vânzările medii lunare – farmaciile cu vânzări mari sunt în proporţie de 24%, cele medii în 29% din total, iar 47% dintre farmacii au vânzări care pot fi catalogate ca mici faţă de media naţională”, a explicat oficialul Cegedim.

Petru Craciun a subliniat, de asemenea, că dacă până în 2009 jumătate dintre farmaciile mici aveau vânzări care nu le făceau sustenabile la nivelul marjelor existente, în 2009 situaţia s-a înrăutăţit semnificativ, amânarea plăţilor putând duce în faliment toate farmaciile mici şi mijlocii, în conditiile în care într-o farmacie costul vânzărilor (plata către distribuitori) reprezintă peste 85% din cifra de afaceri.

Potrivit estimărilor Cegedim, la finele lui 2009 în România existau 5.975 de farmacii.

Sistemul de sănătate, în mare pericol

Petru Crăciun a mai declarat că dispariţia a trei sferturi dintre farmacii ar duce la o mai mare deteriorare a sistemului de sănătate din România. „Prezenţa farmaciilor este importantă pentru accesibilitatea medicamentelor la pacienţi, iar o diminuare semnificativă a numărului acestora ar deteriora substanţial una din puţinele zone de funcţionare rezonabilă din sistemul nostru de sănătate”, a afirmat oficialul Cegedim.

De asemenea, Crăciun a mai spus că farmaciile au de ales între supravieţuire şi dispariţie, însă alegerea este grea la nivel de implemantare. „Farmaciile care s-au supraexpus au facut acest lucru din cauza că nu au întrerupt eliberarea de medicamente compensate şi gratuite, însă întreruperea acesteia presupune consecinţe sociale semnificative”, a mai spus Crăciun.

DETALII:

Citeşte şi Topul companiilor farma pe piaţa locală în 2009.
Citeşte şi Piaţa farma autohtonă a scăzut la 1,91 miliarde de euro în 2009.