Chiar dacă de la izbucnirea crizei și până în prezent numărul cardurilor active  de pe piața din România nu a reușit să recupereze terenul pierdut, există un segment care nu a derapat nicio clipă: cardurile premium (gold) și superpremium (platinum și black). Mai mult, potrivit statisticilor BNR și cifrelor oferite de băncile comerciale, ponderea cardurilor premium a crescut constant în totalul cardurilor oferite în ţară, dar nu a depăşit încă 1% la nivelul fiecărei bănci.
Astfel, luând în calcul faptul că segmentul de private banking (existent acum la doar șase bănci) cuprinde, pe lângă cei 4.000 de clienți superpremium și peste 100.000 de clienți din mass-afluent (cei care au conturi cuprinse între 40.000 și 80.000 de euro), care se pot încadra liniștiți la obținerea unui card gold, putem trage concluzia că abia de acum încolo va începe competiția.
În ultima perioadă, au apărut tot mai multe carduri gold, iar segmentul platinum s-a îmbogățit recent cu încă un card emis de BRD. În funcție de veniturile încasate, posesorii de carduri VIP se împart în trei categorii: gold, platinum și black. Dacă în cazul cardului black averea trebuie să fie destul de mare pentru ca banca să ofere cadou clientului un astfel de card, la categoria gold se pot califica mult mai multe persoane. Cu un venit lunar net de 2.000-4.000 de lei, oricine poate accesa pentru un card gold.
În România există, la ora actuală, 16 emitenți de carduri gold: Raiffeisen, Unicredit-Ţiriac Bank, Banca Transilvania, Millennium, Românească, Intesa Sanpaolo, CEC Bank, Credit Europe, ING,  Bancpost, RIB, Leumi, OTP, Piraeus, Alpha, Garanti Bank. Dobânzile sunt cuprinse între 15% (Intesa) și 32% (Millennium). Totuși, majoritatea băncilor au dobânzi între 22% și 28%. Unele bănci percep dobânzi diferite, de regulă mai mici, pentru tranzacțiile la comercianți față de retragerile la ATM. Limita maximă de credit poate merge de la 30.000 de lei până la 80.000 de lei, în funcție de bancă.
Șapte bănci cu servicii complete
Supercardurile black sunt emise doar de trei bănci: BRD și BCR (Mastercard World Signia) și ING Bank (Visa Infinite). Acest tip de card îi oferă deţinătorului accesul la o serie nelimitată de servicii personalizate de lux.
La cardurile platinum s-au abonat deja şapte bănci: Intesa, care are și singurul card „titanium“, asemănător celui black, BRD, BCR, Credit Europe, OTP, Transilvania și Garanti Bank.  Veniturile solicitate de bancă sunt de minimum 7.000-8.000 de lei pe lună, dobânzile sunt cuprinse între 20% și 28%, iar limita maximă de credit poate merge până la 135.000 de euro. Valoarea medie a tranzacţiilor  lunare este de 17.000 de lei.
Avantajele sunt date de intrarea gratuită în saloane V.I.P. ale aeroporturilor din întreaga lume, asigurări de călătorie, servicii de concierge și discounturi la comercianții parteneri. Cardurile premium au ajuns să reprezinte între 0,7% și 1% din totalul cardurilor emise de bancă.

Cărțile de vizită ale celor cu bani

 Dintr-un total de 16 bănci emitente de carduri premium și superpremium, doar 7 oferă carduri platinum, instrumente de plată dedicată celor cu venituri lunare nete de minimum 7.000.

16 emitenți de carduri gold există pe piața din România. Acest instrument a fost primul produs premium introdus de bănci pe piața românească, ajungând acum să fie acor­date doar persoanelor care au venituri lunare nete de 2.000-3.000 de lei lunar, sau drept carduri de companii folosite de top- și middle-management în timplul deplasărilor de afaceri.

Black, Noir sau cea mai „cool“ carte de vizită în lumea milionarilor cu foarte mulți bani este emis în România doar de trei bănci, pentru cei cu venituri anuale de peste un milion de dolari și o avere de minimum 15 mil. dolari.

Dacă îți dorești o partidă la cazinoul Bellagio, din Las Vegas, (clasat ca fiind cel mai mare din lume), bancherul personal al deţinătorului de card black rezolvă problemă în câteva zile


3.000
de lei
este valoarea medie lunară a cheltuielilor efectuate de un posesor de card gold, conform declarațiior date de bănci