Soldul depozitelor administraţiei publice s-a redus cu 5,2 miliarde de lei doar în luna decembrie, potrivit datelor BNR. Evoluţia sumelor din conturi arată că autorităţile au cheltuit în ultima lună a anului mai mult decât au reuşit să strângă din taxe şi impozite, fiind astfel nevoite să apeleze la sumele puse de-o parte în cursul anului.

La nivelul lunii decembrie, soldul din conturile administraţiei centrale a fost de 20,06 miliarde de lei, cu 5 miliarde de lei mai mic decât în luna precedentă. Iar autorităţile locale au scos 300 de milioane de lei din sumele plasate în depozite. Atât în cazul administraţiei centrale, cât şi în cel al autorităţilor locale- în decembrie, depozitele s-au diminuat cu 20%.

România trebuie să nu depăşească ţinta de deficit bugetar impusă în acordul cu FMI, de 7,3% din PIB. Până în noiembrie, deficitul ajunsese la 6,88% din PIB, iar într-un comunicat de azi al Comisiei Europene, se estima că nivelul acestui indicator va fi de 7,8% din PIB.

Reducerea sumelor disponibile în conturi deschise pe numele instituţiilor de stat poate fi unul din semnalele că, istoria s-a repetat, iar în ultima lună a anului s-au făcut cheltuieli mai mari care au dus la depăşirea nivelul prognozat al deficitului bugetar.

La sfârşitul lui 2008, am asistat la o situaţie similară. România a încheiat anul cu un deficit (raportat de Finanţe) de 4,8% din PIB, faţă de 3,1% în luna noiembrie. Astfel, aproape o treime din întreg deficitul bugetar s-a realizat într-o singură lună.

Cum s-a văzut acest derapaj în conturile administraţiei: sumele din depozite au scăzut de la 14,6 miliarde de lei, la 11,8 miliarde de lei.

Raportări întârziate

Ministerul de Finanţe n-a publicat nici acum datele privind execuţia bugetară pe decembrie 2009, deşi, în scrisoarea de intenţie care face parte din acordul cu FMI există un angajament al autorităţilor de la Bucureşti de a publica execuţia bugetară pe 26 ale lunii următoare. Prin urmare, datele pentru sfârşitul anului 2009 trebuiau făcute publice pe 26 ianuarie.

Nu doar opinia publică a fost privată de aflarea datelor privind veniturile şi cheltuielile statului pe 2009. Datele n-au fost trimise nici Banca Naţională, care publică în prima săptămână a fiecărei luni un buletin statistic ce conţine o secţiune referitoare la  „Indicatorii Administraţiei Publice”. În buletinul aferent lunii decembrie, cele mai recente date pentru execuţia bugetară sunt cele de pe luna noiembrie, identice cu cele din buletinul precedent.

Andrei Gheorghe, noul consilier pe probleme de comunicare de la Ministerul Finanţelor spune că nu ştie de ce s-a întârziat cu publicarea execuţiei bugetare. Însă susţine că, în cursul acestei săptămâni, la Ministerul de Finanţe va avea loc o conferinţă de presă în care vor fi prezentate şi aceste date.