Cele mai multe neconformităţi au fost constatate la instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (27,62%), emisiile poluante (22,65%), punţi, jante, anvelope şi suspensie (13,86%), vizibilitate (12,6%), şasiu şi elemente ataşate şasiului (11,85%)

Au fost depistate și neconformităţi la sistemul de frânare (la 5,71% dintre vehiculele controlate), dar şi probleme la sistemul de direcţie (1,75% dintre cazuri), conform informațiilor transmise de Registrul Auto Român (RAR) într-un comunicat.

Inspectorii RAR au depistat mai multe deficienţe

În urma verificărilor, au fost identificat deficienţe din sfera poluării la aproximativ 6.000 de vehicule (7,86%) dintre cele controlate. Inspectorii RAR au depistat în trafic și vehicule cu defecţiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi şi fuzete.

Astfel, inspectorii RAR au considerat că 5.262 de vehicule prezentau pericol iminent de accident. În acelaşi timp, aproximativ 3% dintre vehiculele controlate prezentau probleme legate de dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice – ITP fals, expirat sau anulat.

Au fost aplicate 25.690 de sancţiuni în urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră

În 2022, în urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, au fost aplicate 25.690 de sancţiuni, au fost retrase 21.854 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 264 de vehicule, iar 408 ITP-uri au fost anulate.

Datele RAR arată că, pe zona Bucureşti – Ilfov, au fost verificate, anul trecut, 4.887 de mașini, dintre care 78,6% aveau diferite neconformităţi tehnice sau legate de acte. în timp ce 1.200 de vehicule (24,56%) prezentau pericol iminent de accident.

Din totalul autovehiculelor oprite în trafic, în 18,93% dintre cazuri s-au constatat deficienţe din sfera poluării, 11,58% aveau probleme legate de identificare şi 4,89% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

Conform rezultatelor centralizate în urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, în această regiune au fost aplicate 3.571 de amenzi contravenţionale şi au fost retrase 3.207 certificate de înmatriculare.

Rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România

Reprezentanţii RAR precizează că, în situaţia în care una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele RAR din ţară.

Instituţia notează faptul că rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.