Ce au transmis cei de la Microsoft

„Microsoft s-a angajat să ofere 10 ani de asistență de produs pentru Windows 7 atunci când a fost lansat produsul, pe 22 octombrie 2009. Această perioadă de 10 ani s-a încheiat acum și Microsoft a întrerupt suportul pentru Windows 7, ca să ne putem concentra investițiile în susținerea unor tehnologii mai noi și unor experiențe noi deosebite. Data exactă a sfârșitului perioadei de asistență pentru Windows 7 a fost 14 ianuarie 2020. Asistența tehnică și actualizările de software de la Windows Update care ajută la protejarea PC-ului nu mai sunt disponibile pentru produs. Microsoft recomandă cu tărie să treceți la Windows 10, pentru a evita situațiile în care aveți nevoie de service sau de asistență care nu mai este disponibilă”, este menționat pe pagina de asistență tehnică a Microsoft.

Echipa Microsoft a continuat prin a menționa că utilizarea sistemului Windows 7 după ce acesta nu mai primești actualizări de securitate reprezintă un risc major din cauza vulnerabilităților de care un hacker poate profita.

Viața după Windows 7

Și în ziua de astăzi 1 din 4 utilizatori folosesc Windows 7, potrivit datelor oferite de gs.statcounter.com. Acest lucru este o altă dovadă a succesului și popularității legendarului sistem de operare.

Luând cele menționate în considere, apare nevoia unui upgrade. Toate lucrurile bune se încheie la un moment dat iar acest fapt se aplică și în cazul mult îndrăgitului sistem de operare. Echipa Microsoft a investit mult efort în a face tranziția de la Windows 7 la Windows 10 cât mai ușoară cu putință dar inevitabil a făcut să apară anumite probleme mai greu de rezolvat. Una dintre acestea, mai minoră, este ridicarea cerințelor minime iar alta, mai severă, este incompatibilitatea prezentă între Windows 10 și anumite programe.

Puțin cunoscut este că utilizatorii de Windows 7, care dețin deja o licență, pot face un upgrade gratuit prin Windows Media Creation Tool, accesând acest site.

Cerințele minime necesare pentru utilizarea Windows 10

Pentru utilizarea cât mai eficientă a noului sistem de operare, este recomandat ca un PC să pornească de la următoarele cerințe:

  • Procesor cu viteza de 1 gigahertz (GHz) sau mai mare sau System on a Chip (SoC)
  • RAM de 1 gigabyte (GB) pentru 32 de biți sau 2 GB pentru 64 de biți
  • Spațiu pe unitatea de hard disc de 16 GB pentru SO pe 32 de biți; 32 GB pentru SO pe 64 de biți
  • O placă video cu DirectX 9 sau o versiune ulterioară cu driverul WDDM 1.0
  • O capacitate de afișare a rezoluției de cel puțin 800×600
  • Conexiune la internet pentru efectuarea actualizărilor și utilizarea anumitor funcții

Trebuie menționat din nou că acestea sunt cerințele minie. Este recomandată utilizarea unui sistem care să aibă componente mai bune deoarece într-un sistem minimalist pot apărea în continuare probleme de performanță.

Opțiunile companiilor care depind de Windows 7

Unele companii depind de utilizarea acestui sistem de operare din cauza programelor ale căror arhitectură este construită special pentru Windows 7.

Companiile care nu pot face trecerea la Windows 10 din cauza acestei probleme de compatibilitate au opțiunea de a plăti Microsoft pentru fiecare update. Prețurile variază între 25$ și 200$ per dispozitiv și vor crește de la un an la altul, potrivit bbc.com

Conform sursei menționate, chiar și unele spitale și fabrici au programe specifice care funcționează exclusiv pe Windows 7.

Părerea profesioniștilor. Recomandările celor de la Kaspersky

„Acest sistem de operare va deveni un risc de securitate pentru utilizatorii individuali și companii, având în vedere că vulnerabilitățile nu vor mai fi remediate.

 Conform unei analize realizate de Kaspersky, la nivel global, în august, anul trecut:

  •  Peste o treime (38%) dintre companiile foarte mici, precum și aproape jumătate (47%) dintre companiile și întreprinderile mijlocii încă foloseau Windows 7.
  •  Mai mult de o treime (38%) dintre utilizatorii individuali foloseau încă Windows 7.”

Alexey Pankratov, Enterprise Solutions Manager la Kaspersky, a transmis următorul lucru:

„Statisticile noastre arată că un procent semnificativ de utilizatori, atât corporate, cât și persoane fizice, utilizează în continuare computere cu un sistem de operare depășit sau pe punctul de a expira”, a spus acesta.

„Motivele variază: software care nu ar funcționa pe cele mai recente versiuni ale sistemului de operare, motive economice sau obișnuința. Cu toate acestea, un sistem de operare vechi, fără patch-uri, reprezintă un risc major de securitate cibernetică; costul unui incident poate fi semnificativ mai mare decât costul unei actualizări. Prin urmare, vă recomandăm să utilizați versiuni mai noi, care primesc actualizări și să vă asigurați că sunt disponibile instrumente de securitate suplimentare în perioada de tranziție”, a adăugat Alexey Pankratov.