Românii preferă mașinile la mâna a doua atunci cand își propun să investească într-un autoturism, după cum arată un sondaj de opinie realizat de Autovit.ro, cea mai mare platformă profesională online dedicată vânzării mașinilor noi și second hand, pe un șantion format din peste 500 de respondenți. Astfel, 52% dintre participanții la sondaj au cumpărat deja o mașina second hand în ultimii cinci ani, procent ce coincide cu cel al persoanelor care ar investi într-un autoturism la mâna a doua în următorii trei ani. „Observăm în continuare afinitatea românilor pentru mașinile la mâna a doua reînmatriculate sau din import. Chiar dacă piața auto a cunoscut un declin după criza economică, 2016 se anunță un an promițător cu cele mai multe tranzacții din 2009 încoace. Românii vor reîncepe să investească în mașini, chiar dacă de cele mai multe ori aceștia vor alege autoturisme la mâna a doua.” spune Cristian Cojocaru, Sales Manager Autovit.ro.

Conform datelor analizate, 36% dintre cei intervievați au un buget cuprins între 5.000 și 10.000 euro pentru o mașină la mâna a doua, în timp ce 34% spun că ar plăti peste 10.000 euro pentru un autoturism deja rulat. Doar 4% dintre respondenți au declarat că ar investi într-o mașina mai ieftină de 2.000 euro, iar 25% ar cheltui între 2.000 și 5.000 pentru un autoturism rulat.

Cele mai importante elemente analizate de români atunci când aleg mașinile second hand sunt anul de fabricație, numărul de kilometri și puterea motorului. Caracteristici precum numărul de locuri, țara de proveniență sau capacitatea portbagajului nu sunt la fel de importante și nu influențează decizia finală de cumpărare.