EVZ: În scurt timp, Monitorul Oficial va publica actul de naştere al Direcţiei de Verificări Fiscale. Care sunt primii paşi?

Sorin Blejnar: Sunt patru mari direcţii de urmat ca ea să poată deveni operaţională. Cred că e foarte importantă recrutarea de personal. În principal, angajaţii vor fi din interiorul ANAF, relocaţi după restructurarea care se face tot în această perioadă. Pe lângă specialiştii noştri, sperăm să atragem oameni cu expertiză şi din afara ANAF. Va trebui să nominalizez conducerea şi câteva posturi cheie. Apoi, va trebui să elaborăm strategia de organizare şi planurile de aplicare a metodelor indirecte de control. Foarte importante sunt şi programele de instruire pentru personal. Nu în ultimul rând, e necesar să stabilim foarte clar şi foarte transparent un sistem de monitorizare a acestei direcţii, cu nişte indicatori de rezultat care să fie publici.

Transparenţa nu a fost niciodată punctul forte al Fiscului…
Acum şi aici va trebui să fie. Nu mă aştept ca mediatizarea subiectului, extrem de sensibil, a oamenilor care vor conduce această direcţie şi a mea, personal, să fie corectă şi imparţială. Vor fi oameni bogaţi care deţin mijloace de infomare şi care vor face, probabil, obiectul acestor verificări. Vor încerca – şi eu sper să nu reuşească – să creeze o imagine de neprofesionalism, o imagine de abuz, o imagine de instituţie care execută comenzi po litice cu ghilimelele de rigoare. Ca aceste încercări să eşueze, e necesar ca analiza de risc şi verificarea să fie foarte transparente. Sunt convins că vom găsi profesionişti foarte buni, care îşi vor face treaba impecabil.
Citiți mai multe pe evz.ro

Citiți și Boc a adus experți din America. Vrea să transforme Fiscul într-un IRS american!