Vin bani pentru cabinetele de medicină de familie

Executivul a aprobat, joi, alocarea a 160 de milioane de euro prin PNRR pentru dotarea a 3.000 de cabinete de medicină de familie, a 119 cabinete de planificare familială, a 200 de centre comunitare integrate pentru servicii de sănătate şi a 12 unităţi mobile de terapie intensivă neonatală.

„Printr-un jalon al PNRR au fost alocate 160 de milioane de euro, într-o primă fază, pentru dotarea a 3.000 de cabinete de medicină de familie, a 119 cabinete de planificare familială, a 200 de centre comunitare integrate pentru servicii de sănătate şi 12 unităţi mobile de terapie intensivă neonatală.

Este o măsură care, aş putea spune, vine în completarea firească a evenimentului care a avut loc ieri prin anunţul investiţiei a 1 miliard de euro în infrastructura şcolară preuniversitară şi duală din România”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

În ședința de Guvern de joi, Ciolacu a vorbit despre dotarea cu aparatură de ultimă generație a cabinetelor medicilor de familie, dotarea secțiilor ATI pentru nou-născuți, respectiv a unităților mobile pentru bolnavii de cancer.

Și bolnavii de cancer sunt în atenția Guvernului

Normele Planului Naţional de Control al Cancerului deblochează finanţarea serviciilor de diagnostic genetic şi tratament personalizat. Astfel, este asigurat accesul la terapia de ultimă generaţie, potrivit explicațiilor oferite de Marcel Ciolacu.

„Astăzi încheiem o etapă extrem de importantă şi atât de aşteptată, de altfel, odată cu elaborarea normelor Planului Naţional de Control al Cancerului. Adoptăm o Ordonanţă şi o hotărâre de guvern care includ Programul de oncologie, prin care deblocăm finanţarea serviciilor de diagnostic genetic şi tratament personalizat, asigurând astfel acces la terapia de ultimă generaţie pentru toţi pacienţii oncologici”, a declarat Marcel Ciolacu.

De asemenea, premierul a spus că, prin aceste norme, toţi pacienţii de cancer sunt „incluşi acum în noile programe de diagnostic şi tratament”.

„Vor urma rapid şi alte măsuri pentru organizarea sistemului de asistenţă medicală pentru pacienţii de cancer precum şi standarde de calitate a îngrijirii şi centre complexe de oncologie pediatrică. Vom stabili parcursul pentru realizarea acestor obiective, pe luni şi pe ani”, a completat premierul.

În altă ordine de idei, se pregătește o schimbare radicală în ceea ce privește cardul de sănătate. Premierul Marcel Ciolacu i-ar fi cerut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să prezinte un plan de acțiune în acest sens.

Mai exact, Marcel Ciolacu ar vrea ca eliberarea cardului de sănătate să se facă la nașterea copilului, odată cu stabilirea CNP-ului, nu la 18 ani ca până acum, susțin surse guvernamentale.