Construcţia conductei care va aduce gaz asiatic în Europa va începe peste doi ani, dar lucrările vor fi demarate mai întâi pe porţiunea din Asia

Construcţia segmentului european al gazoductului Nabucco va începe din 2016, a declarat purtătorul de cuvânt al consorţiului înfiinţat pentru implementarea proiectului, Christian Dolezal, data oficială pentru începerea lucrărilor fiind 2011, potrivit site-ulu portfolio.hu.”Construcţia va continua de la Ankara spre Europa în 2016″, a spus Dolezal, prezent la un forum pe teme economice organizat în Polonia.

Potrivit datelor oficiale, anunţate de consorţiul Nabucco, prima fază a construcţiei este programată pentru perioada 2011-2014 şi ar urma să conecteze Viena cu Ankara. Ulterior gazoductul ar urma să fie conectat la ţările furnizoare de gaze naturale prin intermediul reţelei de conducte a Turciei. O a doua fază a proiectului va lega gazoductul Viena-Ankara de graniţa estică a Turciei până în 2015. Din declaraţia purtătorului de cuvânt al Nabucco reiese că cele două etape ale construcţiei gazoducutului vor fi realizate în ordine inversă, întâi secţiunea din Turcia şi ulterior cea din Europa.

Proiectul Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeană şi SUA, vizează legarea zonei centrale a Asiei, bogată în gaze naturale, de Europa. Gazoductul este dezvoltat de un consorţiu la care participă Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) şi RWE (Germania) şi va tranzita Azerbaidjan, Georgia, Turcia, România, Ungaria şi Austria, ocolind Rusia şi Ucraina.