Până în prezent, valoarea contribuţiei era de 23,1 lei pe MWh, au spus ei, citați de Agerpres. Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă a fost introdusă la 1 aprilie 2011, este plătită de toţi consumatorii de energie şi este evidenţiată separat pe factura de electricitate.
Banii astfel obţinuţi sunt primiţi drept bonus de către producătorii de energie în cogenerare (energie electrică şi termică simultan) care au o eficienţă de peste 70% a instalaţiilor, pentru a stimula investiţiile în modernizarea echipamentelor.

Pentru fiecare kWh consumat, un utilizator plătea până acum 0,0231 lei, iar, de la 1 ianuarie, acelaşi consumator plăteşte 0,0183 lei, fără TVA. Astfel, la un consum mediu lunar de 100 de kWh pe gospodărie, fiecare consumator plăteşte aproximativ 1,8 lei pe lună.

În luna aprilie, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, declara că instituţia pe care o reprezintă analizează dacă acordarea acestor bonusuri este justificată în funcţie de costurile de producţie ale fiecărei centrale.

”Vom analiza în ce situaţii este vorba de supracompensare, iar pentru acei producători bonusul va fi redus. Efectele vor putea fi resimţite de la 1 ianuarie 2014, iar factura finală ar putea să scadă”, a spus vicepreşedintele ANRE.